Na Wigilię robię śledzie jak Magda Gessler. Jeden nieoczywisty dodatek sprawia, że znikają jako pierwsze

Na Wigilię robię śledzie jak Magda Gessler. Jeden nieoczywisty dodatek sprawia, że znikają jako pierwsze

Dodano: 
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie Źródło: Shutterstock / Cesarz
Śledzie to dla wielu osób nieodłączny element wigilijnego menu. Jeśli chcesz w tym roku zaskoczyć swoich gości zrób „klasyka” tak jak Magda Gessler. Słynna restauratorka dodaje do nich jeden niepozorny składnik. Mała zmiana, a efekt zaskakuje

Każdy miłośnik śledzi ma swój sposób na ich przygotowanie. Dziś chciałabym polecić ci przepis Magdy Gessler. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy zniknęły ze stołu w kilka minut, a goście nie kryli zachwytu. Każdy prosił o dokładkę. Nie dziwię się, bo są naprawdę pyszne i zaskakują smakiem. Ich sekret tkwi w prostym, ale mało popularnym dodatku.

Jak zrobić śledzie według Magdy Gessler?

Magda Gessler robi na Wigilię śledzie po niemiecku. Zamówiła je kiedyś w restauracji, będąc na randce ze swoim pierwszym mężem dziennikarzem i korespondentem – Volkhartem Müllerem. Jak sama przyznała w jednym z nagrań opublikowanych w sieci nigdy w życiu nie jadła lepszych śledzi i długo szukała sposobu na to, jak odtworzyć ten niezapomniany smak. Wreszcie znalazła ten patent i postanowiła go zdradzić. I dobrze, bo przekąska z jej przepisu smakuje obłędnie. Zapisz przepis, bo z pewnością będziesz często do niego wracać, nie tylko przy okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Sekretem tej przekąski jest sos na bazie majonezu, śmietany, śledzi, a także sardeli znanych również jako anchovies. Dzięki niemu przystawka staje się bardziej wyrazista i nabiera charakteru. Możesz podać ją „solo”, ale doskonale komponuje się też z dodatkami, na przykład ziemniakami pieczonymi w mundurkach.

Przepis: Śledzie po niemiecku Magdy Gessler

To pyszna, a zarazem prosta przystawka. Musisz spróbować.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g matyjasów w oleju
  • 3 jabłka
  • 2 białe, słodkie cebule
  • 3/4 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz, najlepiej biały
  • sól
  • sos majonezowy

Na sos majonezowy:

  • szklanka majonezu
  • duża łyżka stołowa musztardy rosyjskiej
  • łyżka octu spirytusowego
  • pól fileta śledzia
  • 4/5 szt. anchovies
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 3/4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebule obierz i pokrój w piórka. Obierz jabłka i podziel je na mniejsze kawałki. Śledzie przekrój na kilka mniejszych części.
  2. Robienie sosuDo śmietany dodaj liście laurowe i ziele angielskie, odstaw na godzinę lub dwie. Śmietana w tym czasie wchłonie aromat przypraw. Do majonezu dodaj anchovies (sardele), pół fileta śledziowego, łyżkę musztardy rosyjskiej, łyżkę octu spirytusowego i zmiksuj wszystkie składniki. Następnie usuń przyprawy ze śmietany i dodaj do niej 3/4 łyżki cukru. Wymieszaj całość i połącz z sosem majonezowym
  3. Łączenie składnikówDodaj cebule i jabłka do sosu. Wszystko wymieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Zanurz filety śledziowe w powstałym sosie (3 godziny przed podaniem na stół).

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to jeden z tych produktów, o których przypominamy sobie głównie w okresie świątecznym. Tymczasem warto częściej włączać je do jadłospisu, bo — jak zaznacza dietetyczka kliniczna dr Paulina Ihnatowicz — to prawdziwy superfood. Jedno z najbogatszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają pracę serca, obniżają poziom trójglicerydów, działają przeciwzapalnie i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Ryba dostarcza też witaminy D, pełnowartościowego białka, jodu, selenu i witaminy B12. Dzięki temu pośrednio wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.

Czytaj też:
Ten trik Ewy Wachowicz odmienia farsz do pierogów. Sama robię tak na Wigilię
Czytaj też:
Z ziemniaków robię te chrupiące kuleczki. Smakują lepiej niż placki i znikają z talerza w chwilę

Opracowała:
Źródło: dr Paulina Ihnatowicz/Instagram, Magda Gessler/YouTube