Każdy miłośnik śledzi ma swój sposób na ich przygotowanie. Dziś chciałabym polecić ci przepis Magdy Gessler. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy zniknęły ze stołu w kilka minut, a goście nie kryli zachwytu. Każdy prosił o dokładkę. Nie dziwię się, bo są naprawdę pyszne i zaskakują smakiem. Ich sekret tkwi w prostym, ale mało popularnym dodatku.
Jak zrobić śledzie według Magdy Gessler?
Magda Gessler robi na Wigilię śledzie po niemiecku. Zamówiła je kiedyś w restauracji, będąc na randce ze swoim pierwszym mężem dziennikarzem i korespondentem – Volkhartem Müllerem. Jak sama przyznała w jednym z nagrań opublikowanych w sieci nigdy w życiu nie jadła lepszych śledzi i długo szukała sposobu na to, jak odtworzyć ten niezapomniany smak. Wreszcie znalazła ten patent i postanowiła go zdradzić. I dobrze, bo przekąska z jej przepisu smakuje obłędnie. Zapisz przepis, bo z pewnością będziesz często do niego wracać, nie tylko przy okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Sekretem tej przekąski jest sos na bazie majonezu, śmietany, śledzi, a także sardeli znanych również jako anchovies. Dzięki niemu przystawka staje się bardziej wyrazista i nabiera charakteru. Możesz podać ją „solo”, ale doskonale komponuje się też z dodatkami, na przykład ziemniakami pieczonymi w mundurkach.
Przepis: Śledzie po niemiecku Magdy Gessler
To pyszna, a zarazem prosta przystawka. Musisz spróbować.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 600 g matyjasów w oleju
- 3 jabłka
- 2 białe, słodkie cebule
- 3/4 liście laurowe
- świeżo zmielony pieprz, najlepiej biały
- sól
- sos majonezowy
Na sos majonezowy:
- szklanka majonezu
- duża łyżka stołowa musztardy rosyjskiej
- łyżka octu spirytusowego
- pól fileta śledzia
- 4/5 szt. anchovies
- 3 łyżki śmietany 36%
- 3/4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebule obierz i pokrój w piórka. Obierz jabłka i podziel je na mniejsze kawałki. Śledzie przekrój na kilka mniejszych części.
- Robienie sosuDo śmietany dodaj liście laurowe i ziele angielskie, odstaw na godzinę lub dwie. Śmietana w tym czasie wchłonie aromat przypraw. Do majonezu dodaj anchovies (sardele), pół fileta śledziowego, łyżkę musztardy rosyjskiej, łyżkę octu spirytusowego i zmiksuj wszystkie składniki. Następnie usuń przyprawy ze śmietany i dodaj do niej 3/4 łyżki cukru. Wymieszaj całość i połącz z sosem majonezowym
- Łączenie składnikówDodaj cebule i jabłka do sosu. Wszystko wymieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Zanurz filety śledziowe w powstałym sosie (3 godziny przed podaniem na stół).
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie to jeden z tych produktów, o których przypominamy sobie głównie w okresie świątecznym. Tymczasem warto częściej włączać je do jadłospisu, bo — jak zaznacza dietetyczka kliniczna dr Paulina Ihnatowicz — to prawdziwy superfood. Jedno z najbogatszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają pracę serca, obniżają poziom trójglicerydów, działają przeciwzapalnie i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Ryba dostarcza też witaminy D, pełnowartościowego białka, jodu, selenu i witaminy B12. Dzięki temu pośrednio wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.
Czytaj też:
Ten trik Ewy Wachowicz odmienia farsz do pierogów. Sama robię tak na WigilięCzytaj też:
Z ziemniaków robię te chrupiące kuleczki. Smakują lepiej niż placki i znikają z talerza w chwilę
