Polacy nadużywają cukru i tyją. A ty ile kilogramów rocznie zjadasz?
Takie są główne wnioski wypływające z raportu pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje”, opracowanego przez Departament Analiz i Strategii Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ), który został przedstawiony podczas konferencji prasowej w siedzibie Ministerstwa Zdrowia.
Konkretnie, z obliczeń NFZ wynika, że jeszcze w 2008 r. przeciętne roczne spożycie cukru przetworzonego (a więc zawartego w różnego rodzaju innych, gotowych produktach spożywczych) wynosiło w Polsce 21,5 kg na osobę, podczas gdy w 2017 r. wzrosło aż do 33,3 kg. Jest to m.in. skutek dużego wzrostu konsumpcji słodzonych napojów, np. gazowanych, energetycznych czy izotonicznych.
„Około 30 proc. dzieci w wieku 8 lat spożywa napoje gazowane – inne niż woda – co najmniej raz w tygodniu. Ponadto, około 67 proc. nastolatków spożywa napoje energetyczne” – czytamy w analizie NFZ.
Dlaczego to takie ważne? Resort zdrowia ocenia, że wzrost konsumpcji cukru przetworzonego – pod postacią napojów, słodkich przekąsek i innych produktów spożywczych – należy do głównych przyczyn obserwowanej od wielu lat, narastającej epidemii nadwagi, otyłości i różnych chorób przewlekłych, powiązanych z otyłością i nieprawidłowym żywieniem. Chodzi o takie choroby jak np.: cukrzyca typu 2, nadciśnienie, zwyrodnienie kolan, choroby dróg żółciowych, bezdech senny, miażdżyca, a także niektóre choroby nowotworowe.
Na otyłość cierpi już 23 proc. dorosłych kobiet i 25 proc. mężczyzn w naszym kraju, a z kolei nadwaga jest problemem 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn. Równie niepokojące są jednak dane dotyczące dzieci i młodzieży do 20. roku życia – już 44 proc. chłopców i 25 proc. dziewcząt ma nadwagę, z kolei otyłość dotyczy 13 proc. chłopców i 5 proc. dziewcząt.
Eksperci przypominają, że nadwaga i otyłość przekładają się bezpośrednio na zachorowalność na cukrzycę typu 2. Ryzyko zachorowania dla osób z BMI przekraczającym 35 kg/m2 jest aż 40-krotnie wyższe niż dla osób z BMI poniżej tego progu.
„Warto zauważyć, że przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także przedwcześnie umieramy. Szacuje się, że w Polsce blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia takich napojów, żyje przeciętnie o 15 lat krócej niż średnio osoba w jej wieku” – ostrzegają eksperci NFZ.
Niestety, w oparciu o analizę trendów rynkowych i epidemiologicznych, specjaliści resortu zdrowia oraz NFZ prognozują dalszy wzrost liczby osób z nadmierną masą w najbliższych latach.
Aby w jak największym stopniu ograniczyć te niekorzystne trendy, a także związane z nimi ogromne koszty dla służby zdrowia, Ministerstwo Zdrowia podejmuje różne działania informacyjne, edukacyjne i promocyjne służące profilaktyce zdrowotnej oraz kształtowaniu właściwych postaw prozdrowotnych.
Ważnym elementem tych działań ma być kampania społeczna „Planuję Długie Życie”, realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych. W związku z tą kampanią Ministerstwo Zdrowia przygotowało 8 spotów telewizyjnych i radiowych, które mają zachęcać Polaków do zadbania o własne zdrowie i aktywnego zapobiegania nowotworom.
– Trzeba przekonywać ludzi, że zdrowy tryb życia daje efekty nie tylko w postaci np. szczupłej sylwetki, ale i długiego życia w dobrym zdrowiu – podkreśla minister zdrowia Łukasz Szumowski.
Jednym z elementów prowadzonej kampanii jest również promocja profilaktyki zdrowotnej w miejscu pracy.
Działania te prowadzone są pod hasłem „PracoDawca Zdrowia”. Ich celem jest zwiększenie zgłaszalności pracowników na badania profilaktyczne pod kątem wczesnego wykrywania chorób cywilizacyjnych.
Vik, zdrowie.pap.plŹródło:
Ministerstwo Zdrowia: https://www.gov.pl/web/zdrowie/cukier-otylosc-konsekwencje-prezentacja-raportu