Kalina koralowa: łagodzi bolesne miesiączki i leczy przeziębienie

Kalina to krzew, który w medycynie naturalnej od dawna jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Wykorzystuje się go, by leczyć bolesne miesiączki, odtruć organizm, a także wspomóc go w walce z przeziębieniem. Co warto wiedzieć o kalinie koralowej?
Kalina koralowa – co to za roślina?
Kalina koralowa to krzew, który należy do rodziny przewiertniowatych. W Polsce można ją spotkać w parkach i w lasach, na terenach nadrzecznych i przy zbiornikach wodnych. Jest bardzo ozdobna, ma piękne białe kwiaty, dlatego można ją sadzić również w ogrodach.
W polskiej kulturze kalina funkcjonuje jako symbol czystości i dziewictwa. Wielokrotnie pojawiała się w utworach poetów (np. Juliusz Słowackiego) i w pieśniach ludowych („Kalina malina w lesie rozkwitała”...).
Uprawa krzewu
Kalina to krzew, który ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również korę, korzenie oraz kwiaty. Na wiosnę warto zebrać korę z kaliny, która później może posłużyć jako składnik naparów. Najpierw jednak należy ją dobrze wysuszyć.
Pod koniec lata warto zebrać owoce kaliny, z których można przyrządzić dżemy, marmolady, przetwory, soki czy nalewki. Warto to zrobić, bo kalina ma mnóstwo walorów zdrowotnych. Nie można jednak spożywać ich w postaci surowej ze względu na to, że zawierają toksyczne saponiny. Mogą powodować wymioty czy zawroty głowy.
Właściwości lecznicze kaliny
W medycynie naturalnej kalina była wykorzystywana od wieków. Łagodzi trawienie, działa rozkurczowo i uspokajająco na bóle brzucha, przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych w układzie trawiennym.
Można ją wykorzystać w celach detoksykacyjnych, ponieważ pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. A owoce kaliny zawierają składniki, które pomagają łagodzić przeziębienia i wzmacniać odporność.
Wartości odżywcze
Owoce krzewu zawierają:
- witaminę A
- witaminę C
-
witaminę P
- flawanoidy
- fitosterole
- pektyny
- cukry
- olejki eteryczne
- gorycze
- garbniki
- sole mineralne
Kalina na bóle miesiączkowe
Napary z kaliny wykorzystuje się na bolesne miesiączkowanie. Działają rozkurczowo na macicę, pomagają łagodzić dolegliwości w czasie okresu. Hamują obfite krwawienie z dróg rodnych, łagodzą również negatywne skutki menopauzy. Poleca się je także u kobiet w ciąży, aby zapobiec poronieniu czy przedwczesnemu porodowi.
Napar na trawienie
Napary z kaliny wykorzystywane są także do wspomagania pracy układu trawiennego. Łagodzą nieżyty i stany zapalne żołądka, ułatwiają trawienie i pozbywanie się szkodliwych substancji z organizmu. Można je wykorzystać do przeprowadzenia detoksu, ponieważ mają właściwości odtruwające. Działają także moczopędnie, a więc przyspieszają procesy oczyszczania organizmu.
Sok na przeziębienie
Z owoców kaliny można przygotować sok, który wspomaga powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i infekcji. Należy je zebrać jednak dopiero po pierwszych przymrozkach, wtedy będą słodsze.
Owoce krzewu zawierają przeciwutleniacze, które wspomagają zdolności obronne organizmu oraz witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia odporność. Witamina P z kolei działa antyoksydacyjnie, broniąc organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
Nalewka na serce
Kalina zawiera flawanoidy, które wspomagają pracę układu naczyniowego. Wspomagają pracę serca, zapobiegają miażdżycy, tachykardii i chorobom naczyniowo-sercowym. Mają również zdolność obniżenia złego cholesterolu.
Jak zrobić sok z kaliny?
Aby przygotować leczniczy sok z kaliny, należy zebrać owoce (pomiędzy sierpniem a październikiem, ale poleca się raczej zrobić to wczesną jesienią), oczyścić je i rozgnieść. Tak rozdrobione wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia i pijemy lub od razu przelewamy do szklanych buteleczek.
Do soku z kaliny możemy dodać imbir, miód czy sok z maliny. Wtedy napój będzie smaczniejszy i będzie miał więcej wartości odżywczych.