Smaczna i lekka dla żołądka. Przepis na tradycyjną sałatkę grecką
Prosta, zdrowa sałatka grecka to orzeźwiające danie na ciepłe dni. Możesz podawać ją solo lub razem z innymi potrawami. To jedno z podstawowych dań kuchni śródziemnomorskiej – zaliczanej do jednego z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Zawiera świeże warzywa, zdrowy tłuszcz i przyprawy oraz ser dostarczający porcję białka. Możesz zajadać się nią niemalże każdego dnia, bez wyrzutów sumienia! A jak przygotować tradycyjną sałatkę grecką? Przepis jest niezwykle prosty. Przygotuj wskazane składniki, dużą miskę, deskę do krojenia i ostry nóż.
Przepis na sałatkę grecką
Przygotowanie greckiej sałatki zajmuje nie więcej niż 20 minut.
Przepis: Sałatka grecka
Prosty przepis na tradycyjną grecką sałatkę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 zielona papryka
- garść czarnych oliwek
- grecki ser feta w dużych kawałkach
- suszony czosnek,
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sposób przygotowania
- Pokrój warzywaCzerwoną cebulę przekrój na pół i pokrój na półksiężyce, pomidory na ćwiartki lub duże kawałki, a ogórka w paski lub na kawałki. Paprykę pokrój cienko w krążki.rnUmieść warzywa w dużym naczyniu sałatkowym. Dodaj garść oliwek.
- Przygotuj dressingW małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, czosnek, oregano, sól i pieprz.
- Dokończ sałatkePolej całą sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj. Dodaj kawałki sera feta na wierzch.
Podawaj z chrupiącym pieczywem. Do dekoracji możesz użyć listków mięty. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo. Jeśli zostaną resztki przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.
Dieta śródziemnomorska – zasady
Dieta śródziemnomorska to model żywienia z rejonu basenu Morza Śródziemnego: Grecji, Włoszech, Francji, Hiszpanii. Jej podstawą są produkty lokalne: świeże warzywa, ryby, owoce morza i oliwa z oliwek. Tłuszcz dodaje się do wielu posiłków, skrapiając nim sałatki, ryby, przygotowując pasty do pieczywa. Bez oliwy z oliwek nie ma włoskiej focacci, sałatki greckiej, musaki czy hiszpańskich przekąsek oraz dań rybnych. Ten sposób odżywiania ogranicza spożycie mięsa, cukru, soli, jaj oraz produktów przetworzonych.
Jej niezwykłe właściwości potwierdziły badania naukowe. Zmniejsza ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Badania wykazały nawet, że dieta śródziemnomorska może wydłużyć życie starszych osób dorosłych, a także zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona i Alzheimera. Jest bogata w produkty roślinne, orzechy i nienasycone tłuszcze, dzięki czemu także znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.