Artykuł sponsorowany

Jak działa grzybek tybetański?

Dodano:
Jak działa grzybek tybetański? Źródło: AdobeStock
Czy wiesz, czym jest grzybek tybetański? Okazuje się, że charakteryzuje się on szerokim działaniem prozdrowotnym. Dowiedz się, w jaki sposób działa, jakie ma właściwości i na co pomaga, a także jak przygotować z niego zdrowy kefir.

Grzybek tybetański – co to jest?

Grzybek tybetański to skupisko symbiotycznych bakterii i drożdży, które składają się przede wszystkim z kwasu mlekowego. Wyglądem grzybek tybetański przypomina małe różyczki kalafiora, jego kształt jest nieregularny, a średnica wynosi od 0,2 cm do 2 cm.

Działanie grzybka tybetańskiego

Grzybek tybetański zyskuje coraz większą popularność przede wszystkim z uwagi na swoje niezwykłe właściwości. Niektórzy utrzymują, że jest pomocny w profilaktyce chorób nowotworowych, jednak nie ma na to żadnych dowodów naukowych. Jednak nie ulega wątpliwości, że picie kefiru z grzybka tybetańskiego ma bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.

Udowodniono, że regularne spożywanie kefiru wspiera walkę z infekcjami, a do tego może skrócić czas rekonwalescencji po przebytym przeziębieniu czy grypie. Zarówno kefir, jak i serwatka, zawierają aminokwasy pełniące w organizmie funkcje ochronną – ich zadaniem jest wiązanie wielu substancji trujących.

Nie jest tajemnicą, że na prawidłowe trawienie bardzo istotnie wpływa stan mikroflory jelitowej. Spożywanie fermentowanych pokarmów mlecznych aktywnie wspiera mikrobiom – zatem proces ten działa również w przypadku kefiru przygotowanego za pomocą grzybka tybetańskiego.

Ponadto w kefirze występują bakterie probiotyczne, które pozytywnie oddziałują na układ odpornościowy poprzez formowanie bioaktywnych peptydów w czasie fermentacji. Trzeba też dodać, że szczepy bakterii probiotycznych pomagają uzupełnić florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej, a także niwelują objawy zaparć czy wzdęć. Kefir jest też wskazany przy biegunce oraz zatruciach pokarmowych, w czasie których dochodzi do zaburzeń mikroflory jelitowej.

Grzybek tybetański może też wyraźnie obniżać poziom lipidów i cukru we krwi, a do tego pomaga regulować ciśnienie tętnicze. Stwierdzono, że regularne picie kefiru tybetańskiego może znacząco obniżyć poziom cholesterolu LDL. Kefir jest też bogatym źródłem magnezu, wapnia, witamin K, B1, B5, B7, B9 czy B12.

Jak przygotować kefir z grzybka tybetańskiego

Aby przygotować kefir potrzebujesz dwóch łyżeczek grzybka tybetańskiego oraz jednej szklanki tłustego mleka. Wlej do kubka mleko i wsyp ziarna grzybka, a następnie zakryj całość gazą lub sitkiem – zawartość kubka musi „oddychać” w czasie fermentacji. Przygotowanie kefiru nie powinno trwać dłużej niż dobę, a czasem wystarczy już 12 godzin. Pamiętaj również, aby kefiru nie przygotowywać w metalowych naczyniach, zamiast nich polecane są naczynia szklane lub drewniane.

Więcej o grzybku tybetańskim i przepisach na naturalne kuracje znajdziesz na Naturalnie o Zdrowiu, portalu o medycynie naturalnej, zdrowym odżywianiu i zdrowym stylu życia.

Źródło: Materiały prasowe
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...