Hibiskus – roślina lecznicza. Właściwości odżywcze i prozdrowotne
Hibiskus (malwa sudańska, ketmia) to roślina rosnąca m.in. a Azji i Afryce. Możemy uprawiać ją także w Polsce, jednakże wymaga ochrony przed mrozem. Hibiskus charakteryzuje się także pięknym wyglądem, dlatego coraz częściej uprawiany jest jako roślina ozdobna. Wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi cechują się kwiaty hibiskusa. Swoim wyglądem przypominają doskonale znane nam wszystkim kwiaty malwy, które również słyną z prozdrowotnego działania.
Co to jest hibiskus?
Hibiskus to roślina z rodziny ślazowatych. Jego kwiaty znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, zielarstwie oraz medycynie naturalnej. Kwiaty hibiskusa wykorzystywane są m.in. jako naturalny barwnik. Bardzo często kwiat hibiskusa stanowi główny składnik ziołowych i owocowych herbat, ziołowych syropów oraz suplementów wzmacniających odporność organizmu.
Kwiaty hibiskusa mogą mieć różny kolor. Wyróżniamy kilkaset gatunków hibiskusa, które różnią się m.in. wielkością oraz strefą występowania. Możemy zdecydować się na uprawę tej rośliny w domu oraz ogrodzie, zyskując okazję do samodzielnego przygotowania suszu o leczniczych właściwościach. Hibiskus nie ma szczególnie dużych wymagań, jednak powinniśmy odpowiednio chronić go przed niską temperaturą.
Hibiskus – wartości odżywcze
Kwiaty hibiskusa są źródłem cennych substancji odżywczych m.in. witamin i minerałów. Napary i ekstrakty z kwiatów hibiskusa pomagają uzupełnić niedobory witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Dostarczają do naszego organizmu także ważne dla zdrowia nutraceutyki, czyli substancje obecne w pokarmach, które wykazują działanie farmaceutyczne. W hibiskusie znajdziemy także silne, naturalne antyoksydanty m.in. hibisketynę i flawonoidy np. antocyjany.
Wysokimi wartościami odżywczymi cechują się nie tylko kwiaty hibiskusa, które są najczęściej wykorzystywaną częścią tej rośliny. Powyższe substancje odżywcze znajdziemy także w młodych liściach i łodygach hibiskusa oraz nasionach tej rośliny. Dodatkowo dostarczają one do naszego organizmu wartościowe białko. Napar z hibiskusa jest niskokaloryczny i może być urozmaiceniem diety odchudzającej. Ciekawostka: prażone nasiona hibiskusa mogą być stosowane jako zamiennik kawy.
Hibiskus – właściwości lecznicze
Za właściwości lecznicze i prozdrowotne działanie hibiskusa odpowiadają obecne w tej roślinie związki. Herbata z hibiskusa polecana jest w celu redukcji wysokiego poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów, wsparcia pracy wątroby, podniesienia odporności organizmu, zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a także usprawnienia naturalnych procesów detoksykacyjnych. Po napar z hibiskusa warto sięgać, gdy cierpimy na kamicę nerkową, schorzenia dróg moczowych oraz cierpimy z powodu nawracających infekcji. Co więcej, hibiskus pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze, obniża gorączkę, łagodzi uporczywy kaszel oraz wzmacnia organizm po chorobie, skracając czas rekonwalescencji.
Wysoka zawartość naturalnych antyoksydantów doskonale wpływa na cały organizm, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu oraz redukując szkodliwy wpływ wolnych rodników tlenowych. Niektóre źródła podają, że hibiskus wykazuje także działanie antyalergiczne.
Właściwości hibiskusa sprawiają, że jest on używany w celu poprawy urody. Naparem z hibiskusa można przemywać skórę w celu pozbycia się niedoskonałości oraz łagodzenia podrażnień. Roślina ta pomaga redukować oznaki starzenia się skóry, działając ujędrniająco i przeciwzmarszczkowo.
Hibiskus – przeciwwskazania
Napar z hibiskusa jest bezpieczny dla zdrowia i rzadko wywołuje reakcje niepożądane. Spożywany w nadmiarze może jednak powodować rozwolnienie, podrażniać układ pokarmowy oraz negatywnie wpływać na poziom estrogenów, prowadząc do jego obniżenia. Hibiskusa nie powinny stosować kobiety w okresie menopauzy oraz kobiety, u których występują inne zaburzenia w wydzielaniu estrogenów. Herbata z hibiskusa obniża ciśnienie tętnicze, więc nie należy jej pić, gdy cierpimy na niedociśnienie.