Jak prawidłowo myć i przechowywać truskawki? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
Sezon na truskawki w pełni. Warto po nie sięgać, bo to źródło wielu witamin i mikroelementów, w tym witaminy C, która wzmacnia odporność i jest naturalnym przeciwutleniaczem. Truskawki jednocześnie są delikatnymi owocami i najlepiej zjeść je w ciągu jednego dnia.
Jak prawidłowo myć truskawki?
Truskawki nie lubią wody. Dlatego najlepiej myć je pod bieżącą wodą i od razu osuszyć. Można je opłukać na sitku, a jeśli musisz umyć większe ilości truskawek, możesz je wrzucić do miski z wodą, co ułatwi umycie, ale też powinni ono być krótkie.
Truskawki myj razem z szypułkami. Oderwiesz je już po umyciu owoców.
Jak prawidłowo przechowywać truskawki?
Musisz mieć świadomość, że jeśli nie kupujesz truskawek bezpośrednio z plantacji, to niemal na pewno zostały zebrane dzień wcześniej. Jak długo pozostaną świeże, zależy od wielu czynników: pogody (jeśli jest mokro, truskawki szybciej się zepsują), transportu, stopnia dojrzałości.
Kupując truskawki, unikaj foliowych worków – owoce się w nich łatwo gniotą i zaparzają. Dlatego najlepiej kupować truskawki w łubiankach. Jeśli chcesz je przechować np. do kolejnego dnia, koniecznie posortuj owoce i wybierz te rozgniecione, przejrzałe, a zepsute wyrzuć. Truskawki dłużej pozostaną świeże, jeśli będziesz je trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Lodówka jest dobrym rozwiązaniem, ale warto pamiętać, że owoce bardzo szybko przejmują zapachy innych potraw.
Jak wykorzystać przejrzałe i rozgniecione truskawki?
Truskawki, które nie są zepsute, ale pogniotły się w transporcie czy po prostu są bardzo dojrzałe, nie nadają się do przechowywania. Najlepiej zużyć je od razu. Takie owoce idealnie nadają się na zdrowy, letni kompot, można też wykorzystać je w koktajlach.