7 sytuacji, w których powstają wolne rodniki. Na liście jedzenie spleśniałych rzeczy i... aktywność fizyczna
Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych dobrych dla zdrowia składników – przypomina pacjencki serwis pacjent.gov.pl i zachęca do wprowadzania do codziennej diety większej ilości warzyw i owoców. Autorzy eksperckiego artykułu na ten temat wyjaśniają jednocześnie, czym są antyoksydanty i wolne rodniki.
Wolne rodniki kontra antyoksydanty
Wolne rodniki (inaczej oksydanty) to atomy lub cząsteczki, które naturalnie występują w organizmie człowieka. Mają budowę pomniejszoną o jeden elektron. Ich działanie w organizmie polega na poszukiwaniu tego brakującego elektronu i odbieraniu go innym atomom. Gdy odbierają go atomom białka, może dojść do zakłócenia funkcji różnych białek i przekazywania informacji genetycznej w komórce, a także naruszenia struktury błon komórkowych. Powoduje to zniszczenie komórek i tkanek, a w efekcie może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych, układu krążenia, układu pokarmowego, nerwowego i stawów – czytamy.
Ale w organizmie są jeszcze antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze). To związki chemiczne, których rolą jest neutralizowanie lub zmniejszanie ilości wolnych rodników.
Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami jest zachowana, możemy być spokojni – nic złego się nie stanie. Dzieje się tak, jeśli przestrzegamy podstawowych zasad zdrowego trybu życia. Jednak nieprawidłowe nawyki żywieniowe lub przebywanie w zanieczyszczonym środowisku prowadzą do sytuacji, kiedy w organizmie występuje nadmiar wolnych rodników.
Kiedy w organizmie powstają wolne rodniki?
Na wiele rzeczy mamy wpływ, także na to, aby skutecznie ograniczyć powstawanie wolnych rodników. Eksperci wymieniają 7 sytuacji, w których wolne rodniki najszybciej powstają. Dzieje się ta, jeśli:
- masz niewłaściwą dietę, która zawiera za dużo wysoko przetworzonej żywności, nasyconych kwasów tłuszczowych, smażonych (również przypalonych) i wędzonych potraw,
- jesz spleśniałe rzeczy – w tym także pozostałe części owoców lub warzyw po odcięciu spleśniałych kawałków,
- twoja aktywność fizyczna jest mała lub nie ma jej wcale, ale także gdy twój wysiłek fizyczny jest zbyt intensywny,
- palisz papierosy i pijesz alkohol,
- żyjesz w ciągłym napięciu nerwowym i stresie,
- opalasz się zbyt intensywnie,
- wdychasz spaliny w powietrzu.
Jak zwiększyć ilość dobroczynnych antyoksydantów?
Antyoksydanty dzieli się na dwie najważniejsze grupy:
- antyoksydanty endogenne – enzymy, które naturalnie znajdują się w naszym organizmie,
- antyoksydanty egzogenne – antyoksydanty, które dostarczamy do organizmu z zewnątrz, wraz z pożywieniem.
Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą witaminy: C, E, beta karoten. Jest ich najwięcej w intensywnie kolorowych, świeżych warzywach i owocach, np.:
- zielonych – takich jak szpinak, sałata
- czerwonych i pomarańczowych – takich jak marchew, papryka, pomidory, pomarańcze, borówki, jagody.
Bogatym źródłem przeciwutleniaczy jest też burak. Jak przypominają specjaliści, największą wartość odżywczą mają świeże warzywa i owoce, ale można je spożywać także w formie gotowanej i suszonej, a także soków. Najważniejsze, aby unikać tych z dodatkiem cukru i soli.