Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty
Ile domów, tyle pomysłów na owsiankę. Może być na wodzie, na mleku tradycyjnym lub na mleku roślinnym. Kluczem są dodatki, a z tymi można eksperymentować. 10 października przypada Światowy Dzień Owsianki.
Jesienne pomysły na owsiankę
Jesienią często potrzebujemy rozgrzewającego posiłku, Dlatego do owsianki w chłodny dzień dobrze jest dodać rozgrzewające przyprawy: np. cynamon i kardamon. Jesienne, sezonowe produkty, są dostępne w każdym warzywniaku i warto z nich teraz korzystać. Co można dodać do owsianki?
- Jabłka. To owsiankowy klasyk. Najlepiej pokrojone jabłka prużyć chwilę w towarzystwie miodu i cynamonu.
- Śliwki węgierki. Można dodać surowe, a można je lekko podgotować, aż puszczą sok. Do śliwek możesz dodać odrobinę cynamonu i kakao.
- Dynię. A najlepiej dyniowe puree doprawione odrobiną cytryny, miodu i korzennych przypraw. Do dyniowego puree można dodać również odrobinę tartego imbiru.
- Winogrona. Prawdziwy skarb jesieni. Dodadzą owsiance świeżości i słodyczy. Najlepiej dodać do owsianki świeże owoce.
- Orzechy. Wykorzystaj polskie klasyki, czyli orzechy włoskie i laskowe. Orzechy można wcześniej chwilę prażyć na rozgrzanej patelni.
- Gruszki. Świeże lub duszone z miodem i kardamonem.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
-
Rozpuszczalny błonnik w otrębach owsianych zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zmniejszając ryzyko chorób serca.
-
Duża ilość błonnika i białka zawartego w płatkach owsianych sprawia, że po zjedzeniu owsianki czujesz się pełny. Ponieważ czucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas, może wspierać odchudzanie.
- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu owsianka nie powoduje gwałtownych skoków cukru, przyczyniając się do regulowania jego poziomu we krwi.
- Organiczny owies zawiera przeciwutleniające kwasy fenolowe, które mają wpływ na zwalczanie raka i chorób neurodegeneracyjnych.
- Owsianka dostarcza także do organizmu cenne dla zdrowia witaminy i minerały, m.in. witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i żelazo.