Jak jeść więcej warzyw? Sprawdzone i proste metody

Dodano:
Warzywa Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Warzywa powinny stanowić większość tego, co zjadamy każdego dnia. Łatwo powiedzieć, trudniej wcielić w życie. Jak więc jeść więcej warzyw?

Łatwo jest o tym mówić, trudniej wprowadzić w życie – przyznają specjaliści z serwisu dla pacjentów pacjent.gov.pl. „Jeśli do tej pory warzywa rzadko gościły na Twoim talerzu i nagle spróbujesz zupełnie zmienić sposób żywienia, możesz się szybko zniechęcić. Najważniejszy jest efekt końcowy, a nie czas, w jakim go osiągniesz. Pamiętaj, że w krótkim czasie trudno jest zmienić swoje przyzwyczajenia, dlatego zacznij od małych kroków” – radzą.

Jak wprowadzić więcej warzyw do diety?

Eksperci w punktach pogrupowali najważniejsze rady, które pomogą zwiększyć ilość zjadanych warzyw.

  • Zacznij od dodawania do posiłków warzyw, które już znasz i lubisz.
  • Nie wprowadzaj od razu zbyt dużej ilości. Do każdego posiłku postaraj się dodać odrobinę warzyw, stopniowo zwiększając porcję.
  • Eksperymentuj z formą dodawanych warzyw. Jeśli nie przypadło Ci do gustu surowe, spróbuj je upiec lub ugotować, zetrzeć lub zblendować.
  • Nowe czy mniej lubiane warzywa jedz z produktami, które lubisz.
  • Zupy i koktajle warzywne są dobrym sposobem na wprowadzenie większej ilości warzyw.
  • Możesz korzystać z wegetariańskich przepisów, nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem.

Ile warzyw trzeba jeść każdego dnia?

W zaleceniach żywieniowych najczęściej jest rada, aby jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia, z naciskiem, że większość powinny stanowić warzywa. Ile to jest jedna porcja? To na przykład średniej wielości warzywo (np. marchewka), albo około pół szklanki surówki lub sałatki czy szklanka warzywnego soku.

Im większa różnorodność zjadanych owoców i warzyw, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Aby zwiększyć tę różnorodność wystarczy zwracać uwagę na kolory – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych:

  • fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki,
  • zielone – np. brokuł, brukselka, kiwi,
  • czerwone – np. papryka, pomidor, truskawki,
  • pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze,
  • białe – np. cebula, czosnek, jabłko, gruszka.

Źródło: pacjent.gov.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...