Idealny biszkopt bez... przepisu. Ten sposób na ciasto robi furorę
„Jestem miłośnikiem dobrego, smacznego i prostego gotowania” – pisze o sobie Karola Smyk. Na swoim blogu i w mediach społecznościowych dzieli się swoimi przepisami i patentami na efektowne, ale proste i smaczne posiłki. Także ciasta. Tym razem pokazała, jak zrobić idealny biszkopt, który może być podstawą tortu.
Jak zrobić biszkopt bez przepisu?
„Znana na całym świecie technika cukiernicza pieczenia biszkoptów idealnych na tort. Od teraz do końca życia już nigdy nie będziesz musiała mieć przepisu na biszkopt jedyną rzeczą, jaką musisz zrobić, to zważyć wybite jaja”– tłumaczy Karola Smyk. I nie ma znaczenia, czy wykorzystasz 3 jaja, czy 5. Nie ma też znaczenia ich wielkość. Kluczowe jest tylko zważenie jajek. A oprócz jaj potrzebujesz cukier puder i mąkę tortową. Ile? Dokładnie tyle, ile ważą jaja. Czyli np. jeśli jaja ważą 200 g, bierzesz 200 g mąki i 200 g cukru pudru.
Jak zrobić samo ciasto?
- Jaja wbij w całości do misy. Ważne: jaja trzeba zważyć już po wbiciu, czyli ważymy jaja bez skorupek. Ubijaj jajka długo – aż zamienią się w jasną i sztywną masę.
- Dodaj cukier puder – dokładnie tyle, ile ważyły jajka. Ubijaj dalej na sztywną masę.
- Dodaj mąkę tortową – tyle, ile ważyły jajka. Wymieszaj całość delikatnie trzepaczką.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piecz do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
O czym trzeba pamiętać przy biszkopcie bez przepisu?
Karola Smyk nie podaje dokładnego czasu pieczenia, jednak podpowiada, że swój biszkopt z 5 jaj piecze minimum 45 minut, a z 4 jaj minimum 37 minut. Pierwsze 30 minut zawsze trzeba włączyć w piekarniku opcję grzania góra–dół, potem można zostać przy samym dolnym grzaniu.
Jak radzi blogerka, biszkopt trzeba całkowicie wystudzić, a jeśli chcesz zrobić tort, warto trzymać się zasady, że tort zawsze robimy z biszkoptu upieczonego dzień wcześniej.