Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak
Nalewkę z cytryn i kawy – przeciwieństwie do nalewek z owoców sezonowych – można przyrządzać przez cały rok. Jej sekretem jest oryginalne połączenie cytryn i ziaren kawowych. Efekt naprawdę zaskakuje.
Jak zrobić cytrynówkę z kawą?
Przy tej nalewce warto postawić na jakość produktów. Jeśli masz taką możliwość, kup ekologiczne cytryny. Do nalewki wykorzystuje się całe owoce, dlatego trzeba je zawsze dobrze umyć. Ponieważ potrzebujesz niewiele kawy, tu warto również postawić na produkt dobrej jakości. W dobrej palarni kawy eksperci podpowiedzą, które ziarna będą najlepiej komponowały się z cytryną.
Do nalewki daje się całe cytryny, jednak nie przechodzi ona goryczką. Ziarna kawy dają jej nie tylko głęboki smak, ale też sprawiają, że finalnie nalewka ma przejrzysty, ciemnożółty kolor.
Czy do nalewki z kawą trzeba dodać cukier?
Cukier równoważy smaki kawy i cytryn. To ważny składnik tej nalewki. Naszym zdaniem można zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki, ale nie więcej. W tym przypadku nie polecamy zastępować cukru miodem. Miód zmieni smak i wygląd nalewki.
WAŻNE: Domowa nalewka to produkt tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży). Alkoholu nie powinno się łączyć z lekami. Eksperci zajmujący się zdrowiem przypominają, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. W przypadku okazjonalnego picia alkoholu przyjmuje się, że nie powinno się przekraczać jednorazowo 120 ml wódki w przypadku kobiet i 180 ml wódki w przypadku mężczyzn.
Przepis: Nalewka z cytryn i kawy
Domowa cytrynówka z dodatkiem kawy.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 1 litr wódki
- 4-5 cytryn
- 20-30 ziaren kawy na każdą cytrynę
- szklanka cukru
Sposób przygotowania
- Przygotuj cytryny z kawąCytryny dobrze wyszoruj, ponakłuwaj owoce nożem i powkładaj w otwory ziarenka kawy.
- Nastaw nalewkę
- Wyjmij cytryny, zlej nalewkęPo tym czasie wyjmij cytryny, przekrój je na pół i wyciśnij sok do nalewki. Odstaw jeszcze na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj.