Zdrowy, tani i pyszny deser. Wystarczy mieć jabłka i płatki owsiane
„Kto jabłko spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem” – mówi stare porzekadło. Naukowcy potwierdzają, że ta ludowa mądrość, ma w sobie wiele prawdy. Jabłka są bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko zaparć i przeciwdziała nowotworom jelita grubego. Ten popularny owoc zawiera również witaminę C, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Co ważne, nawet osoby mające problemy z trawieniem surowych jabłek, nie powinny rezygnować z tych owoców. Mogą zjeść jabłka pieczone, które proponujemy w naszym deserze.
Płatki owsiane to źródło energii i odporności
Płatki owsiane zawierają węglowodany i białko, witaminy z grupy B oraz magnez, a dzięki zawartości beta-glukanu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka udarów i zawałów. Płatki pobudzają również naszą odporność oraz poprawiają wygląd skóry i włosów.
Z jabłek i płatków owsianych przyrządzisz pyszny i zdrowy deser
To małe danie jest idealnym i lekkim deserem, ale nadaje się również na śniadanie lub podwieczorek. Będzie smakować dorosłym i dzieciom, a jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Potem trzeba tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i poczekać, aż smakowity zapach rozniesie się w całym domu.
Przepis: Zdrowy deser z pieczonych jabłek i płatków owsianych
przepis na deser z pieczonych jabłek i płatków owsianych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg jabłek (ok. 5 sztuk)
- 200 g płatków owsianych (ok. 2 szklanki)
- 100 g masła
- 4 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki siekanych orzechów lub dowolnych pestek (słonecznik, dynia)
- 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnikRozgrzej piekarnik do 180 st.
- Przygotuj jabłkaJabłka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię podlewając odrobiną wody. Dodaj cukier, przyprawę do piernika i cynamon oraz rodzynki (jeśli je lubisz i masz zamiar dodać je do dania). Podduś wszystko ok. 15 minut.
- Przygotuj płatkiRozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj z płatkami, dodaj orzechy lub pestki.
- Ułóż składniki w naczyniu do zapiekaniaPrzygotuj naczynie do zapiekania- szklane lub ceramiczne. Na dnie ułóż jabłka, a na jabłka wyłóż mieszankę płatków i orzechów.
- Piecz 20-25 minutWłóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz, aż do zrumienienia płatków- powinny być chrupiące, ale nie spalone. Wyłącz piekarniki i wyjmij naczynie. Deser ten można jeść na gorąco lub po wystygnięciu. W wersji śniadaniowej można podawać to małe danie z jogurtem naturalnym, a jeśli chcemy podać je jako deser, możemy dodać gałkę ulubionych lodów.