Źle czujesz się po zjedzeniu jajka? Te objawy mogą wskazywać na uczulenie
Czy jajka mogą uczulać?
Jajo kurze, obok mleka krowiego, jest jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych, wywołującym objawy kliniczne. Potwierdzają to dane przygotowane przez ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia.
Jajo zawiera kilka alergizujących składników, z których najsilniej działającym jest owoalbumina. Znajduje się ona przede wszystkim w białku, dlatego mówi się, że białko jest bardziej alergizujące od żółtka. Uczulić mogą też inne składniki jajka: owomukoid, globuliny oraz lipoproteiny.
Te objawy wskazują na uczulenie na jajka
Reakcja alergiczna na jajko może dotyczyć zarówno układu pokarmowego, oddechowego jak i reakcji skórnych. Objawy ze strony układu pokarmowego:
- wymioty,
- bóle brzucha,
- biegunka.
Objawy ze strony układu oddechowego:
- kaszel,
- kichanie,
- nieżyt nosa,
- napady astmy,
- obrzęk błon śluzowych jamy ustnej,
- częste infekcje.
Objawy skórne, które mogą wskazywać na uczulenie na jajka:
- pokrzywka,
- wysypka,
- zastrzeżenie objawów atopowego zapalenia skóry,
- wypryski,
- czerwone policzki.
Alergia na jajka może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Kto może być uczulony na jajka?
Objawy alergii na jajko występują głównie u najmłodszych (ten rodzaj alergii dotyczy od 1,7 do 4 procent małych dzieci). Mogą pojawić się nawet po pierwszym w życiu spożyciu tego produktu.
Występowanie alergii na jajko jest większe u dzieci z uczuleniem na mleko krowie oraz u cierpiących na atopowe zapalenie skóry, Tolerancja wobec jaj pojawia się zazwyczaj w 3 roku życia dziecka, ale bywa, że najmłodsi potrzebują więcej czasu. Zwykle ta alergia ma charakter przemijający, może również dotyczyć osób dorosłych.
Jeśli podejrzewasz u siebie alergię na jajka, skonsultuj się z lekarzem alergologiem. Prawdopodobnie konieczne będzie wykonanie testów.
Mam uczulenie na jajka i co dalej?
Jeśli u danej osoby wystąpi reakcja anafilaktyczna po spożyciu jajka, należy całkowicie wyeliminować je z diety oraz unikać produktów, w których może ono się znaleźć.
W innych przypadkach nie zaleca się całkowitej rezygnacji z jajek, zwłaszcza, że mają one doskonałe właściwości odżywcze. Zawierają białka, lipidy, witaminy (B12, B2, D, E) i mikroelementy (cynk, żelazo, wapń, potas, magnez). Przeciwdziałają infekcjom bakteryjnym czy wirusowym, mają właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.
Te produkty mogą zawierać jajka
Osoby uczulone powinny dokładnie czytać składy produktów umieszczone na opakowaniach. Warto zawracać uwagę na takie słowa jak albumina, lizozym, owalbumina, egg (po angielsku).
Produkty, w których może występować jajko:
- lody,
- marcepan,
- chałwa,
- masa orzechowa,
- babeczki,
- rogale,
- gotowe zupy,
- precle,
- bezy,
- ciasta,
- klopsy,
- sosy,
- makarony,
- naleśniki.
Czym zastąpić jajko?
Znamy sprawdzone zamienniki jajek, które również dostarczą niezbędnych składników odżywczych, bez szkody dla smaku potrawy. Zamiast jaka sprawdzi się np.:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana trzema łyżkami wody,
- 1 łyżka nasion chia i jedna trzecia szklanki wody,
- 1 łyżka zmielonych płatków owsianych i 3 łyżki gorącej wody,
- puree z połówki banana,
- pół rozgniecionego awokado,
- aquafaba (woda po ciecierzycy) – idealna do ubijania,
- pół szklanki puree z upieczonego batata.