Źle czujesz się po zjedzeniu jajka? Te objawy mogą wskazywać na uczulenie

Dodano:
Jajka Źródło: Pexels / Andie Cumber
Jeśli po zjedzeniu jajka, odczuwasz ból brzucha albo swędzi cię skóra, być może masz uczulenie na białko jajka kurzego. Choć najczęściej ten problem dotyczy dzieci, borykają się z nim również dorośli.

Czy jajka mogą uczulać?

Jajo kurze, obok mleka krowiego, jest jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych, wywołującym objawy kliniczne. Potwierdzają to dane przygotowane przez ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia.

Jajo zawiera kilka alergizujących składników, z których najsilniej działającym jest owoalbumina. Znajduje się ona przede wszystkim w białku, dlatego mówi się, że białko jest bardziej alergizujące od żółtka. Uczulić mogą też inne składniki jajka: owomukoid, globuliny oraz lipoproteiny.

Te objawy wskazują na uczulenie na jajka

Reakcja alergiczna na jajko może dotyczyć zarówno układu pokarmowego, oddechowego jak i reakcji skórnych. Objawy ze strony układu pokarmowego:

  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • biegunka.

Objawy ze strony układu oddechowego:

  • kaszel,
  • kichanie,
  • nieżyt nosa,
  • napady astmy,
  • obrzęk błon śluzowych jamy ustnej,
  • częste infekcje.

Objawy skórne, które mogą wskazywać na uczulenie na jajka:

  • pokrzywka,
  • wysypka,
  • zastrzeżenie objawów atopowego zapalenia skóry,
  • wypryski,
  • czerwone policzki.

Alergia na jajka może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Kto może być uczulony na jajka?

Objawy alergii na jajko występują głównie u najmłodszych (ten rodzaj alergii dotyczy od 1,7 do 4 procent małych dzieci). Mogą pojawić się nawet po pierwszym w życiu spożyciu tego produktu.

Występowanie alergii na jajko jest większe u dzieci z uczuleniem na mleko krowie oraz u cierpiących na atopowe zapalenie skóry, Tolerancja wobec jaj pojawia się zazwyczaj w 3 roku życia dziecka, ale bywa, że najmłodsi potrzebują więcej czasu. Zwykle ta alergia ma charakter przemijający, może również dotyczyć osób dorosłych.

Jeśli podejrzewasz u siebie alergię na jajka, skonsultuj się z lekarzem alergologiem. Prawdopodobnie konieczne będzie wykonanie testów.

Mam uczulenie na jajka i co dalej?

Jeśli u danej osoby wystąpi reakcja anafilaktyczna po spożyciu jajka, należy całkowicie wyeliminować je z diety oraz unikać produktów, w których może ono się znaleźć.

W innych przypadkach nie zaleca się całkowitej rezygnacji z jajek, zwłaszcza, że mają one doskonałe właściwości odżywcze. Zawierają białka, lipidy, witaminy (B12, B2, D, E) i mikroelementy (cynk, żelazo, wapń, potas, magnez). Przeciwdziałają infekcjom bakteryjnym czy wirusowym, mają właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.

Te produkty mogą zawierać jajka

Osoby uczulone powinny dokładnie czytać składy produktów umieszczone na opakowaniach. Warto zawracać uwagę na takie słowa jak albumina, lizozym, owalbumina, egg (po angielsku).

Produkty, w których może występować jajko:

  • lody,
  • marcepan,
  • chałwa,
  • masa orzechowa,
  • babeczki,
  • rogale,
  • gotowe zupy,
  • precle,
  • bezy,
  • ciasta,
  • klopsy,
  • sosy,
  • makarony,
  • naleśniki.

Czym zastąpić jajko?

Znamy sprawdzone zamienniki jajek, które również dostarczą niezbędnych składników odżywczych, bez szkody dla smaku potrawy. Zamiast jaka sprawdzi się np.:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana trzema łyżkami wody,
  • 1 łyżka nasion chia i jedna trzecia szklanki wody,
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych i 3 łyżki gorącej wody,
  • puree z połówki banana,
  • pół rozgniecionego awokado,
  • aquafaba (woda po ciecierzycy) – idealna do ubijania,
  • pół szklanki puree z upieczonego batata.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...