Zrobiłam bezglutenowe bułki z soczewicy. Są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz

Dodano:
Bułki z soczewicy Źródło: WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
Bułki z soczewicy? To możliwe! Bez grama mąki, bez jajek, mleka czy masła. Są idealne dla alergików (bo bez glutenu i bez laktozy), ale nie to jest najważniejsze. Te bułki są po prostu rewelacyjne w smaku.

Przepis na bułeczki z soczewicy chodził za mną od dawna. I kiedy w osiedlowym sklepie akurat zabrakło mojego ulubionego pieczywa, uznałam, że to jest ten dzień! Kupiłam czerwoną soczewicę i teraz wiem jedno: te bułeczki na pewno będę robić częściej. Co ważne: oprócz czasu, który trzeba poświęcić na moczenie soczewicy, to bardzo szybki przepis. Moja praca przy tych bułkach to jakieś 5 minut. Reszta to cierpliwe czekanie: najpierw na soczewicę, potem na pachnące, gorące bułki. Co dla wielu osób istotne: to bułki wegańskie, bez glutenubez laktozy, a więc można się nimi zajadać, będąc na dietach wykluczających te składniki.

Jak zrobić bezglutenowe bułki z soczewicy?

Ważne jest, aby najpierw wypłukać soczewicę (możesz ją przelać pod bieżącą wodą na sitku), a potem moczyć w gorącej wodzie przez minimum dwie godziny (ja zalewam soczewicę wrzątkiem). Ale jeśli np. chcesz mieć świeżutkie bułeczki na śniadanie, możesz zalać soczewicę wieczorem, a rano upiec bułki.

Robiłam bezglutenowe bułeczki na dwa sposoby: pierwszy tak, jak jest podane w przepisie (czyli z odcedzaniem wody z moczenia soczewicy), drugi z wykorzystaniem wody z moczenia – wówczas zalałam soczewicę 120 ml (niecałe pół szklanki – tyle wystarczyło, aby przykryć soczewicę) wrzącej wody i po ok. 2,5 godziny, kiedy soczewica większość wody wchłonęła, dodałam resztę składników (ale już bez dodatkowej wody!) i zmiksowałam. Obie wersje są dobre.

Masa na bułeczki to nie jest typowe ciasto. To po prostu zmiksowana z dodatkami soczewica. Soda w połączeniu z octem jabłkowym (ocet możesz śmiało zastąpić sokiem z cytryny) jest tym, co spulchni bułeczki. Jeśli chodzi o ziarna do obtoczenia, to wybierz po prostu swoje ulubione. Ja akurat miałam w szafce słonecznik i sezam, ale możesz także wykorzystać siemię lniane, mak czy pestki dyni.

Przyznam, że byłam zaskoczona efektem. Z przepisu wychodzi 8-9 niewielkich bułeczek (nabierałam porcje ciasta łyżką stołową). Są idealnie mięciutkie w środku i doskonale chrupiące z zewnątrz. Pierwsze jadłam jeszcze ciepłe (nigdy nie mogę się powstrzymać), chociaż lepiej odczekać, aż przestygną, bo wówczas dobrze się kroją. Bułeczki są też dobre na drugi dzień – specjalnie zostawiłam dwie bułki, powstrzymując się przed jedzeniem, aby to sprawdzić. Smakują dobrze posmarowane tylko odrobiną masła, albo z ulubionymi dodatkami. U mnie w domu jedliśmy je w wersjach z twarożkiem i kiełkami, pomidorem i cebulką oraz z pastą rybną.

Przepis: Bułeczki z soczewicy

Bezglutenu i bez laktozy – przepyszne i proste bułeczki na bazie czerwonej soczewicy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 g soczewicy
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • 50 ml wody plus woda do moczenia soczewicy
  • ziarenka do obtoczenia bułek: np. sezam i pestki słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj masę na bułeczki
    Przepłukaną soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie zlej wodę, dodaj wszystkie składniki (oprócz ziaren do obtaczania) i dobrze zmiksuj. Z gotowej masy nabieraj łyżką równe porcje i formuj z nich niewielkie bułeczki (najlepiej mieć zwilżone ręce). Każdą obtocz w ziarnach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Upiecz bułki
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz bułki 25 minut. Ostudź je na kratce.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...