Orszada to mój sposób na orzeźwienie i poprawę trawienia. Napój robię tylko z 3 składników
Sekretem tego napoju, znanego jako orszada, są migdały. Nie bez przyczyny. Obfitują bowiem w wiele mikroelementów oraz składników odżywczych. Zawierają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo czy magnez. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zmniejszają stany zapalne, przeciwdziałają uszkodzeniom komórek i odgrywają ważną rolę w profilaktyce różnych chorób. Redukują ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz wielu innych schorzeń.
Jak zrobić napój migdałowy na ochłodzenie?
By przygotować orszadę, potrzebujesz trzech składników – wody, cukru oraz oczywiście migdałów. Najlepiej sprawdzą się te obrane ze skórki. Zawiera ona bowiem kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie niektórych składników odżywczych w jelitach.
Ja obrać migdały? Wystarczy, że wrzucisz pestki do miseczki, a następnie zalejesz je wrzątkiem i odczekasz 10-15 minut. Potem musisz już tylko odcedzisz migdały na sitku i przelejesz je zimną wodą. Po tych zabiegach usunięcie skórki z pestek będzie jak bułka z masłem. Pamiętaj jednak, że ten sposób pozbawia je części wartości odżywczych.
Jeśli nie zależy ci zbytnio na czasie możesz sięgnąć po drugą metodę, czyli obieranie migdałów „na zimno”. Zalej pestki zimną wodą i odczekaj 12 godzin, a następnie wylej płyn i powtórz wskazaną wcześniej czynność. Usunięcie skórki z migdałów będzie łatwiejsze, ale nie przebiegnie w ekspresowym tempie.
Przepis: Orszada
Ten napój migdałowy orzeźwia, wspomaga trawienie i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 250 g obranych migdałów
- 1,5 l wody
- 10-20 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZmiel migdały w blenderze. Miksuj je, dolewając do masy 0,5 l wody (stopniowo i małymi porcjami). Blenduj całość na wysokich obrotach do momentu aż migdały zostaną całkiem rozdrobnione, a mieszanka zyska biały kolor. Dolej do masy pozostałą wodę. Przemieszaj całość i odstaw na godzinę.
- Robienie napojuPrzecedź powstały napój przez sito wyłożone gazą. Dopraw go cukrem i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rada: Orszadę możesz również zrobić z nieobranych migdałów, ale musisz się liczyć z tym, że napój straci kremową konsystencję i będzie nieco gorzki w smaku. Jeśli nie chcesz tracić czasu na obieranie pestek, możesz kupić w pestki pozbawione skórki (są dostępne zarówno w internetowych, jak i stacjonarnych sklepach spożywczych).
Wskazówka: Gotowy napój możesz posypać szczyptą cynamonu. Jeśli chcesz wzmocnić efekt orzeźwienia, dodaj do orszady kostki lodu.
Jak napój z migdałów wspomaga odchudzanie?
Napój z migdałów ma w swoim składzie błonnik, który z jednej strony przedłuża uczucie sytości, a z drugiej – usprawnia perystaltykę jelit. Obie te właściwości wspomagają odchudzanie. Innymi słowy, orszada przyspiesza metabolizm i zapobiega podjadaniu. Tym samym ułatwia kontrolowanie masy ciała.