Dieta paleo niekoniecznie musi opierać się na mięsie. Badania ujawniły, co naprawdę jedli dawni ludzie
Co jedli dawni ludzie? Dieta paleo ciekawi współczesnego człowieka, a przykład ludów przedrolniczych – które polowały i parały się zbieractwem — dość często przywoływany jest jako argument potwierdzający, że człowiek mięso jeść musi. Niedawno odkryte fakty o naszych przodkach niestety nie pomogą zagorzałym fanom mięsa dłużej wygrywać tego sporu.
Na czym polega współczesna dieta paleo?
Podstawą diety paleo są mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Dozwolone jest także spożycie tłuszczy nierafinowanych, orzechów oraz nasion. Unika się jednocześnie sięgania po produkty przetworzone, w tym też nabiał, wyroby mączne czy poddane obróbce mięsa (m.in. boczek i wędliny).
Choć takie restrykcje mogą budzić obawy, eksperci od żywienia udowodnili wcześniej, że rezygnacja z wysokoprzetworzonej żywności sprzyja korzystnemu dla organizmu zwiększeniu różnorodności mikrobioty w jelitach. To z pewnością pomogło utrwalić się przekonaniu, że obecność mięsa w diecie jest tak naturalna, jak oddychanie. Badania przedstawione niedawno przez europejskich naukowców podważają tę tezę.
Prawdziwa dieta paleo różni się od naszych wyobrażeń
Artykuł opublikowany na łamach naukowego czasopisma Nature Ecology & Evolution przedstawia dowody wyraźnie zaprzeczające teorii, wedle której dawni ludzie jedli przede wszystkim mięso. Choć bez wątpienia były to społeczności zajmujące się łowiectwem i polowaniami, badacze wykazali, że w ich diecie znacznie więcej było pokarmów roślinnych.
Do tego przełomowego odkrycia doprowadziła analiza składu zachowanych kości i uzębienia grupy ludzi żyjącej na terenie dzisiejszego Maroka nazywanej Iberomaurusami. Zastosowane metody izotopowe wykazały, że ludzie ci często sięgali po rośliny. Naukowcy ustalili, że były to m.in. „fermentujące rośliny skrobiowe”, takie jak dzikie zboża czy żołędzie.
Choć nie wszyscy członkowie badanej grupy pozyskiwali białko przede wszystkim z roślin, nie można zlekceważyć faktu, że wynik uzyskany przez badaczy jest kolejnym przypadkiem odnotowania tak wysokiego udziału roślin w diecie dawnych ludzi. To z kolei wskazuje wyraźnie na konieczność zrewidowania myślenia o dietach ludzi z okresu przedrolniczego.
Badania pokazują prawdę o diecie paleo
W innym badaniach z 2024 roku – prowadzonych na ludności z terenów dzisiejszego Peru – także dowiedziono, że 80 proc. pożywienia stanowiły rośliny. Praca z roku 2022 z kolei ujawniła, że Neandertalczycy również nie omijali składników roślinnych w swojej „kuchni” i korzystali m.in. z dzikich orzechów, groszku, wyki czy soczewicy.
Twierdzenie, że człowiek od dawna żywi się przede wszystkim mięsem, nie ma zatem umocowania w badaniach naukowych. Warto więc odejść od stereotypów i przyjrzeć się uważniej swoim wyborom żywieniowym.