Ten placek z kruszonką to hit w moim domu. Robię go z sezonowymi owocami

Dodano:
Placek z kruszonką i owocami Źródło: kaboompics
Mój placek z kruszonką skrywa w sobie najlepsze smaki lata. W dodatku jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni i wychodzi za każdym razem. Poznajcie przepis.

Lody to niejedyne desery, jakie latem królują w mojej kuchni. Równie chętnie sięgam po przepisy na ciasta z sezonowymi owocami. Doskonale pasują do porannej lub popołudniowej kawy. Mają więcej wartości odżywczych niż słodkości sprzedawane w sklepach. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i innych ulepszaczy. Ostatnio postanowiłam zaserwować bliskim placek z kruszonką i sezonowymi przysmakami. Postawiłam na śliwki. Wczesne odmiany tych owoców można spotkać już w lipcu.

Jak zrobić placek z kruszonką i śliwkami?

Bazą tego placka z kruszonką jest mąka pszenna, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne warianty, na przykład mąkę owsianą. Bez trudu dostaniecie ją w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Bardzo ważnym etapem przygotowywania ciasta jest ubijanie jajek z cukrem. Masa musi mieć jasny kolor. Powinna przypominać puch. Możecie dodać do niej skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt waniliowy lub odrobinę likieru pomarańczowego. Dzięki temu nabierze wyjątkowego aromatu. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.

Przepis: Placek z kruszonką i owocami

To proste w przygotowaniu ciasto, idealne na letnie dni. Świetnie smakuje w połączeniu z kawą, herbatą lub lodami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 28 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
10

Składniki

Na ciasto:

  • 700 g śliwek
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 10 g proszku do pieczenia

Na kruszonkę:

  • 65 g mąki
  • 70 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozpuśćcie masło do ciasta. Usuńcie pestki ze śliwek i pokrójcie je na mniejsze cząstki.
  2. Robienie ciastaCukier wsypcie do miski. Wbijcie też jajka. Ubijajcie całość mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej cztery minuty. Zmniejszcie obroty miksera i powoli dolewajcie masło do masy. Gdy składniki się połączą dodajcie do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszajcie całość. Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie oprószcie śliwki mąką i ułóżcie kawałki owoców na cieście (skórką do dołu).
  3. Robienie kruszonkiPrzesiejcie mąkę na blat. Dodajcie cukier i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiajcie ciasto w dłoniach. Składniki powinny połączyć się w jednolite „grudki”. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta, dodajcie więcej masła.
  4. Pieczenie ciastaCiasto posypcie przygotowaną kruszonką i wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około godzinę (pieczenie góra-dół).

Jakie owoce pasują do placka z kruszonką?

Nie musicie trzymać się sztywno wskazanego wyżej przepisu. Jeśli nie macie pod ręką śliwek, wykorzystajcie inne owoce. Doskonale sprawdzą się między innymi: jabłka, porzeczki, jagody, morele, brzoskwinie itp. Opcji jest bardzo dużo. To, jakie dodatki wybierzecie zależy wyłącznie od waszych upodobań. Możecie też zrezygnować z kruszonki.

Placek z kruszonką – wskazówki dotyczące przygotowania

Ciasto powinno spędzić w piekarniku około 60 minut. Nie wydłużajcie zbytnio czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto straci na wilgotności. Będzie suche i niesmaczne. Po upieczeniu nie wyjmujcie placka od razu. Uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie 10 minut. Potem przełóżcie wypiek na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gotowy placek możecie oprószyć cukrem pudrem wedle uznania.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...