Takie mięso lepiej omijajcie w sklepie szerokim łukiem. Jego skład może was zaskoczyć

Dodano:
Kobieta kupuje mięso Źródło: Freepik
Kupując mięso mielone, róbcie to bardzo uważnie, ponieważ nieświadomie możecie wybrać znacznie mniej jakościowy produkt. Sprawdźcie, jakiego mięsa nie należy kupować. 

Mięso jest nie tylko pożywne, ale też smaczne i często stanowi główny punkt wielu posiłków. Część osób nie potrafi sobie wyobrazić bez niego pożywnego obiadu. Jest podstawą wielu dań – przygotowuje się z niego kotlety, dodaje do różnego rodzaju zapiekanek i sosów. Jest ono również zdrowym i ważnym elementem naszej codziennej diety. Okazuje się jednak, że na jeden rodzaj mięsa trzeba szczególnie uważać. Chodzi o pakowane mięso, które kupuje dużo osób.

Jakiego mięsa nie kupować?

Niektóre produkty mięsne lepiej jest omijać szerokim łukiem. Dokładnie chodzi o mięso, które na swoim opakowaniu ma napis „mięso garmażeryjne”. Taka nazwa wynika z tego, że rozporządzenie Parlamentu Europejskiego mówi, że „mięso mielone” powinno zawierać 100 procent mięsa, być rozdrobnione na kawałki, nie zawierać kości i w swoim składzie mieć 1 procent soli. Tymczasem mięso określane „garmażeryjnym” zawiera jedynie od 70 do 90 procent mięsa, a pozostała część to inne składniki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Oprócz tego w jego składzie znajdują się regulatory kwasowości, woda, białka roślinne, konserwanty i inne wypełniacze. Składniki te zwiększają jego objętość, dobrze wpływają na wygląd, ale zdecydowanie obniżają jego jakość. W czasie zakupów starajcie się więc wybierać mięso najwyższej jakości i zdecydowanie lepiej zrezygnujcie z tego produktu na rzecz prawdziwego mięsa mielonego.

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Z mięsa mielonego można „wyczarować” naprawdę pyszne potrawy, dlatego powinno być ono jak najwyższej jakości – jego smak wpływa przecież na całe danie, nie jest też obojętne dla naszego zdrowia. Tak naprawdę najpewniejszym sposobem jest samodzielne zmielenie mięsa w specjalnej maszynce. Wtedy będziecie mieć pewność, że nie znalazły się w nim żadne chemiczne, szkodzące substancje. Do zmielenia nadaje się takie mięso jak wieprzowina czy wołowina – najlepiej, jeśli będą lekko poprzerastane tłuszczem. Jeśli chcecie, żeby wasze potrawy były „chudsze”, możecie użyć też mięsa drobiowego.

Nie każdy jednak ma czas i ochotę na samodzielne mielenie mięsa. W takiej sytuacji warto dowiedzieć się, czy na dziale mięsnym w sklepie, w którym robicie zakupy, nie ma możliwości zmielenia mięsa – to również jest bezpieczną opcją. Wtedy będziecie wiedzieć, że zmielony został dokładnie ten kawałek mięsa, który wybraliście. Podczas zakupu gotowego produkty warto z kolei zwrócić uwagę na etykietę na opakowaniu – przede wszystkim sprawdźcie, czy znajduje się tam jak najwięcej mięsa i niewielka ilość soli. Zwróćcie też uwagę na datę przydatności do spożycia i wybierajcie mięso, które jest jak najświeższe. Dodatkowo mięso, które kupujecie na wagę, nie powinno mieć fragmentów żółtego tłuszczu ani być obeschnięte.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...