Sól himalajska to mit? Ekspertka ujawnia prawdę i zdrowsze zamienniki białej soli

Dodano:
Sól himalajska, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik
Nadmiar soli w diecie szkodzi zdrowiu. Dlatego wiele osób szuka zdrowszej alternatywy dla tej przyprawy i daje się nabrać na różne marketingowe chwyty. Znana ekspertka apeluje: „Nie wierzcie w te bzdury”.

Nadmiar soli w diecie szkodzi i zwiększa ryzyko powstania wielu problemów zdrowotnych. Zbyt wysokie spożycie słonej przyprawy przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, takich jak na przykład nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Dlatego eksperci apelują, by ograniczyć jej ilość w jadłospisie i zastosować zamienniki. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Warto zwrócić szczególną uwagę na jeden z nich.

Sól himalajska – hit czy kit?

Wiele osób wychodzi z założenia, że sól himalajska jest zdrowszą wersją słonej przyprawy wykorzystywanej na co dzień w kuchni. Takie myślenie to błąd. Produkt, o którym mowa nie jest – jak mogłaby sugerować jego nazwa – wydobywany w Himalajach, lecz w Pakistanie. Swój różowy kolor zawdzięcza tlenkowi żelaza. Poza tym nie różni się w zasadzie od zwykłej soli kamiennej. Ma bardzo podobny skład chemiczny.

Zawartość składników mineralnych [w soli himalajskiej – przyp. red.] jest tak niska, że metoda pomiarowa nie jest w stanie określić dokładnych ilości. Firmy komunikują 84 pierwiastki, ale aż 45 ma poziom niższy niż 0,01 ppm, a tylko kilka lekko powyżej 10 mg w tym ołów, kadm, rtęć i uran – zauważa dr Hanna Stolińska w jednym ze swoich najnowszych wpisów.

Ekspertka nie pozostawiła na opisywanym produkcie suchej nitki i mówi wprost: „To ściema”. Pod jej materiałem pojawiło się wiele komentarzy zniesmaczonych internautów. Jedna z osób nie gryzła się w język: „Wiele lat temu skusiłam się i kupiłam »Himalajską«. Jak się okazało była barwiona zmieloną cegłą. Po wsypaniu do garnka z wodą sól się rozpuściła a osad [...] został na dnie. Konsystencja i zapach cegły”.

Czym zastąpić sól w diecie

Sól w diecie z powodzeniem mogą zastąpić popularne w naszej kuchni przyprawy. Warto sięgać między innymi po bazylię, majeranek, estragon, szałwię, cząber, kolendrę, gorczycę lub lubczyk. Dzięki nim potrawy zyskają nie tylko bogatszy aromat, ale i smak. Te dodatki wspomogą również funkcjonowanie organizmu. Wzmocnią odporność, poprawią trawienie i dostarczą sporej dawki antyoksydantów.

Źródło: Instagram dr Hanny Stolińskiej
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...