Patent na soczyste schabowe w chrupiącej panierce. Dodaj nietypowy składnik, a będą obłędne

Dodano:
Kotlet na talerzu z dodatkami Źródło: freepik/ autor: Kamran_Aydinov
Sekretem idealnych schabowych jest nie tylko odpowiednie smażenie. Ten sprawdzony trik od mojej babci sprawia, że kotlety wychodzą zawsze soczyste, miękkie i pełne smaku. Koniecznie sprawdź, na czym dokładnie polega. 

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez tej potrawy tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Przygotowanie kotletów schabowych jest proste – wystarczy cienko rozbić plastry mięsa, oprószyć je solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na złoty kolor. W trakcie ich robienia warto jednak zastosować prosty trik, dzięki któremu będą one jeszcze smaczniejsze.

Trik na obłędnie smaczne kotlety schabowe

Patentem na to, żeby schabowe były pyszne, a do tego miękkie i soczyste, jest obtoczenie ich w majonezie. Wystarczy przed panierowaniem posmarować plastry schabu cienką warstwą majonezu – dzięki temu mięso zachowa wilgotność podczas smażenia, a panierka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca. Majonez nie tylko dodaje delikatności, ale również wzbogaca smak kotletów. Ten prosty sposób sprawi, że klasyczne kotlety schabowe zyskają zupełnie nowy wymiar i już nikt im się nie oprze.

Taką marynatę można jednak też zrobić w nieco inny sposób. W misce należy umieścić łyżkę majonezu, dodać średniej wielkości jajko, łyżkę posiekanego koperku oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Później trzeba wlać łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, wsypać pół łyżeczki soli i dodać odrobinę pieprzu. Na koniec wszystko wystarczy wymieszać i obtoczyć w takiej marynacie plastry schabu.

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były jeszcze smaczniejsze?

Aby kotlety schabowe były jeszcze smaczniejsze, warto zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze, mięso dobrze jest lekko rozbić tłuczkiem, ale nie za cienko, aby nie straciło swojej soczystości. Możesz je wcześniej zamarynować w mleku lub maślance na kilka godzin – to sprawi, że kotlety będą bardziej kruche i delikatne. Do panierki warto dodać odrobinę startego parmezanu lub mieszankę przypraw, na przykład wędzonej papryki czy suszonych ziół, aby nadać kotletom wyjątkowego aromatu. Smażenie na smalcu zamiast oleju pozwoli uzyskać bardziej tradycyjny smak – taki, jak pamiętamy z obiadów u babci. Koniecznie zobacz też, jaki kawałek mięsa wybrać na kotlety schabowe.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...