GIS ostrzega przed popularnym serem! Sprawdź, czy masz go w swojej lodówce
Wycofanie sera z rynku ma związek z powiadomieniem wysłanym poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Wystosował je sam producent nabiału. Okazało się, że może on zawierać groźną dla zdrowia i życia bakterię. Sprawdź, o jaki dokładnie produkt chodzi.
Jaki ser wycofano ze sprzedaży?
W komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego znalazło się więcej informacji na temat nabiału, który został wycofany z obrotu. Poniżej zamieszczamy szczegóły dotyczące tego produktu:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
- Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
- Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
- Kraj pochodzenia: Francja
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania sera z obrotu. Wszystkie osoby, które nabyły wskazany produkt są proszone o niespożywanie go. Towar najlepiej wyrzucić lub oddać do sklepu, w którym został zakupiony.
Dlaczego wycofano ser ze sklepów?
Producent – jak czytamy w komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego – podjął decyzję o wycofaniu sera ze sprzedaży w związku z podejrzeniem bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). To niebezpieczny patogen, który może wywołać wiele przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zakażeniu towarzyszą, takie objawy jak na przykład: mdłości, silne skurcze żołądka, wodniste biegunki, zmęczenie, wymioty, a także gorączka.
W przebiegu zakażenia często dochodzi do oddawania krwawych stolców, co może mieć bardzo poważne konsekwencje.
W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa – czytamy w oświadczeniu Głównego Inspektora Sanitarnego.
W grupie osób szczególnie narażonych na ciężki przebieg zakażenia znajdują się dzieci, seniorzy i pacjenci z osłabionym układem odpornościowym, a także chorobami przewlekłymi.