Lepsze niż kurczak? Ewa Wachowicz poleca to mięso: ma mniej cholesterolu i więcej wartości odżywczych

Dodano:
Mięso z królika Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Polska jest jednym z największych eksporterów tego mięsa w Europie. Za granicą doceniają jego walory, a na naszych stołach gości bardzo rzadko. Warto przywrócić je do łask, bo ma wysoką wartość odżywczą. Przewyższa nawet kurczaka.

Ewa Wachowicz od lat pokazuje Polakom, jak można zdrowo i smacznie gotować. W swoich przepisach często wykorzystuje królika. Jej zdaniem to jedno z najlepszych mięs i warto włączać je do jadłospisu jak najczęściej. Jest nie tylko smaczne, ale też pełne wartości odżywczych. Skrywa w sobie mnóstwo cennych makro- oraz mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wygrywa pod tym względem z wołowiną, wieprzowiną, a nawet osławionym kurczakiem. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.

Jakie wartości ma mięso z królika?

Mięso z królika cechuje niski poziom cholesterolu (35-50 mg na 100 gramów). Dla porównania stugramowa porcja kurczaka dostarcza od 78 do nawet 98 mg tego składnika. Co więcej, produkt polecany przez Ewę Wachowicz ma w swoim składzie spore ilości łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu usprawnia pracę przewodu pokarmowego i zapewnia długie uczucie sytości po posiłku. Jednocześnie nie obciąża żołądka. Dlatego jest dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, które chcą rzucić nadprogramowe kilogramy i skończyć z podjadaniem w ciągu dnia.

Mięso królicze ma również w swoim składzie sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, usprawniają przepływ krwi i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. W rezultacie zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego. Minimalizują też prawdopodobieństwo wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto mięso z królika jest istną skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy mangan, a także witaminy z grupy B.

Jak włączyć królika do diety?

Mięso z królika można piec, dusić, smażyć i gotować. Przed przystąpieniem do właściwej obróbki termicznej warto je zamarynować, na przykład w mleku, śmietance czy kefirze z przyprawami. Dzięki temu skruszeje i nabierze wyjątkowego aromatu. Produkt doskonale komponuje się z różnego rodzaju sosami, na przykład śmietanowym. Doskonale współgra też z rozmaitymi warzywami (marchewką, pietruszką, etc.).

Źródło: podr.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...