Polacy nie nie doceniają tego warzywa. Gdy poznasz jego właściwości, zaczniesz jeść je codziennie
Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo polecane osobom na dietach redukcyjnych. Zawiera bowiem sporo błonnika, który przedłuża uczucie sytości po posiłku i usprawnia przemianę materii. Dzięki temu pozwala lepiej kontrolować wagę, a także zmniejszyć ryzyko napadów głodu. Na tym jednak jej potencjał się nie kończy. Ten niepozorny produkt skrywa w sobie znacznie więcej cennych właściwości. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z ich istnienia. Najwyższa pora nadrobić te zaległości. Gdy przekonasz się, co tak naprawdę potrafi mała rzodkiewka, czym prędzej pobiegniesz do sklepu, by ją kupić.
Rzodkiewka i jej mniej znane właściwości
Rzodkiewka ma w swoim składzie wiele witamin i mikroelementów. Można w niej znaleźć między innymi żelazo, cynk, potas, magnez, cynk, mangan, witaminę C, a także witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tego warzywa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia. Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie glukozy w organizmie. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi. W efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego.
Związki aktywne zawarte w rzodkiewce wspierają również pracę wątroby. Wzmagają wydzielanie żółci. Ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Hamują odkładanie się tłuszczu w hepatocytach, czyli komórkach wątroby. Dzięki temu minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD). To poważna choroba. Nieleczona może doprowadzić do powstania wielu zagrażających życiu powikłań, na przykład marskości wątroby czy raka wątrobowokomórkowego.
Warto podkreślić, że rzodkiewka jest również źródłem antocyjanów. To związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Spowalniają procesy starzenia. Zwalczają wolne rodniki, łagodzą stany zapalne, obniżają poziom „złego cholesterolu” i chronią komórki przed uszkodzeniem. Przeprowadzone badania dowodzą, że wykazują też wysoki potencjał antynowotworowy.
Jak włączyć rzodkiewkę do diety?
Świeża, surowa rzodkiewka to świetny dodatek do różnego rodzaju przekąsek. Można ją dorzucić do sałatki, twarożku czy past kanapkowych. Warzywo doskonale sprawdza się również jako samodzielna przekąska. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chrupać je zamiast niezdrowych sklepowych przegryzek, takich jak na przykład chipsy czy popcorn.