To najgorsze, co możesz dodać do żurku. Moja teściowa powtarza, że to „sama chemia”

Dodano:
Żurek Źródło: fired1991/ Getty Images
Niektórzy chcą, by ich żurek smakował naprawdę wybitnie, jednak w ten sposób tylko rujnują tę świąteczną zupę. Zobacz, jakiego dodatku nie wrzucać do niej pod żadnym pozorem. 

Żurek to pyszna i bardzo sycąca zupa, której nie sposób nie docenić – gęsty, aromatyczny, z jajkiem i białą kiełbasą, doskonale rozgrzewa i zaspokaja głód. Choć jest popularny i można go spotkać na polskich stołach przez cały rok, to nieodzownie kojarzy się z Wielkanocą. W tym świątecznym czasie żurek staje się symbolem tradycji i smaku, którego nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Ważne jest jednak, by nie dodawać do niego popularnego „ulepszacza smaku”, który tak naprawdę zrujnuje całą zupę.

Najgorszy dodatek do wielkanocnego żurku

Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na gotowanie tej zupy. Niektóre przyzwyczajenia są jednak szkodliwe i nie warto powielać ich w swoim domu. Moja teściowa opowiedziała mi, że jej koleżanka do świątecznego żurku zawsze dodawała kostkę rosołową. Co więcej, w ten sposób postępuje naprawdę spora część osób, a jest to jeden z najgorszych patentów na przygotowywanie świątecznego żurku.

Dodawanie kostki rosołowej do wielkanocnego żurku to jedno z najgorszych przyzwyczajeń, jakie można mieć w kuchni. To „sama chemia i konserwanty”, które nie tylko psują naturalny smak tradycyjnej zupy, ale też odbierają jej to, co w niej najcenniejsze – domowy charakter. Dobry zakwas, aromatyczne przyprawy, wędzonka i warzywa – to prawdziwe „skarby kulinarne”, dzięki którym ta zupa zyskuje niepowtarzalny smak.

Co dodać do żurku zamiast kostki rosołowej?

Zamiast sięgać po kostkę rosołową, warto wzbogacić smak wielkanocnego żurku naturalnymi przyprawami, które dodadzą mu głębi i aromatu. Podstawą jest liść laurowy i ziele angielskie – te klasyczne przyprawy świetnie podkreślają smak wywaru. Do tego czosnek – najlepiej świeży, przeciśnięty przez praskę – nadaje żurkowi charakterystycznej ostrości. Nie może też zabraknąć majeranku, który doskonale komponuje się z zakwasem i białą kiełbasą, a także odrobiny pieprzu i soli wedle smaku. Możesz dodać do tej świątecznej zupy także kminek, który doskonale „podkręci” jej smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...