Ekspert apeluje: nie trzymaj ich w lodówce! Te produkty tracą smak i wartości przez zimno

Dodano:
Kobieta przy lodówce Źródło: Freepik
Chłodzenie uchodzi za jedną z najlepszych i najskuteczniejszych metod konserwacji żywności. Niektórym produktom spożywczym zimno jednak bardziej szkodzi, niż pomaga. Sprawdź, czego lepiej nie trzymać w lodówce.

Radami na temat przechowywania żywności podzieliła się dr Magdalena Cubała. Ekspertka poruszyła ten temat w jednym z najnowszych materiałów opublikowanych w mediach społecznościowych. Zwróciła w nim uwagę na to, że nie wszystkie produkty spożywcze powinny być trzymane w lodówce. Wielu Polaków nie ma o tym bladego pojęcia i popełnia błąd, przez który popularne przysmaki tracą walory smakowe oraz wartości odżywcze.

Czego lepiej nie trzymać w lodówce?

Lodówka nie jest najlepszym miejscem na przechowywanie pomidorów. Niska temperatura sprawia, że tracą one smak i aromat. Stają się też wodniste. Korzystniejszym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w temperaturze pokojowej, na przykład w spiżarni. Chłód nie służy też surowym ziemniakom. Sprawia, że zawarta w nich skrobia przekształca się w cukry. To z kolei wpływa nie tylko na smak, ale również konsystencję warzyw po ugotowaniu. Zimno źle działa również na ogórki. Pozbawia je chrupkości oraz jędrności.

Z kolei bazylia przechowywana w lodówce szybko ciemnieje. Podobnie „zachowują się” banany narażone na działanie niskich temperatur. Natomiast czosnekcebula pod ich wpływem zaczynają pleśnieć. Wszystko przez wilgoć oraz brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Pamiętaj też, by nie wkładać do chłodziarki pieczywa. W przeciwnym razie chleb i bułki sczerstwieją, zanim się obejrzysz.

O czym jeszcze pamiętać, przechowując żywność?

Jeśli zauważysz na produktach spożywczych oznaki zepsucia, wyrzuć je w całości. Nie próbuj odkrajać brzydko wyglądających części i pod żadnym pozorem ich nie spożywaj. Nie zapominaj, że zarodniki pleśni rozprzestrzeniają się bardzo szybko i w krótkim czasie mogą zająć całą żywność, choć nie zawsze są widoczne gołym okiem. Spożycie zainfekowanych warzyw, owoców czy innych artykułów spożywczych grozi poważnym zatruciem, nasila stany zapalne i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Źródło: Instagram dr Cubały
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...