Ekspert apeluje: nie trzymaj ich w lodówce! Te produkty tracą smak i wartości przez zimno
Radami na temat przechowywania żywności podzieliła się dr Magdalena Cubała. Ekspertka poruszyła ten temat w jednym z najnowszych materiałów opublikowanych w mediach społecznościowych. Zwróciła w nim uwagę na to, że nie wszystkie produkty spożywcze powinny być trzymane w lodówce. Wielu Polaków nie ma o tym bladego pojęcia i popełnia błąd, przez który popularne przysmaki tracą walory smakowe oraz wartości odżywcze.
Czego lepiej nie trzymać w lodówce?
Lodówka nie jest najlepszym miejscem na przechowywanie pomidorów. Niska temperatura sprawia, że tracą one smak i aromat. Stają się też wodniste. Korzystniejszym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w temperaturze pokojowej, na przykład w spiżarni. Chłód nie służy też surowym ziemniakom. Sprawia, że zawarta w nich skrobia przekształca się w cukry. To z kolei wpływa nie tylko na smak, ale również konsystencję warzyw po ugotowaniu. Zimno źle działa również na ogórki. Pozbawia je chrupkości oraz jędrności.
Z kolei bazylia przechowywana w lodówce szybko ciemnieje. Podobnie „zachowują się” banany narażone na działanie niskich temperatur. Natomiast czosnek i cebula pod ich wpływem zaczynają pleśnieć. Wszystko przez wilgoć oraz brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Pamiętaj też, by nie wkładać do chłodziarki pieczywa. W przeciwnym razie chleb i bułki sczerstwieją, zanim się obejrzysz.
O czym jeszcze pamiętać, przechowując żywność?
Jeśli zauważysz na produktach spożywczych oznaki zepsucia, wyrzuć je w całości. Nie próbuj odkrajać brzydko wyglądających części i pod żadnym pozorem ich nie spożywaj. Nie zapominaj, że zarodniki pleśni rozprzestrzeniają się bardzo szybko i w krótkim czasie mogą zająć całą żywność, choć nie zawsze są widoczne gołym okiem. Spożycie zainfekowanych warzyw, owoców czy innych artykułów spożywczych grozi poważnym zatruciem, nasila stany zapalne i zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób.