Lidl ścina cenę masła, ale tylko tego dnia. Zdziwisz się, jak dużo można zaoszczędzić
Czasami zdarza się, że kupując zaledwie kilka produktów spożywczych, przy kasie płacimy zaskakująco wysoką kwotę. Wynika to głównie z rosnących cen żywności, które są coraz większym obciążeniem dla domowego budżetu. W takiej sytuacji warto szukać oszczędności tam, gdzie tylko się da. Jednym z prostych i skutecznych sposobów jest robienie zakupów podczas różnego rodzaju promocji i wyprzedaży. Śledzenie gazetek sklepowych, korzystanie z aplikacji z rabatami czy planowanie posiłków pod kątem aktualnych okazji może przynieść zauważalne oszczędności.
Tanie masło w Lidlu
W Lidlu będzie można kupić masło znacznie taniej niż normalnie. Promocja obejmuje masło ekstra 83% marki „Mazurski Smak”. Już w sobotę (17 maja) będzie je można kupić aż o 36 procent taniej. Warunkiem tak korzystnej ceny jest jednak zakup trzech sztuk. Wtedy za kostkę masła będziemy musieli zapłacić jedynie 4 zł 75 gr zamiast 7 zł 49 gr. Nie można jednak zwlekać z zakupami, ponieważ promocja będzie trwać tylko przez jeden dzień, a więc gdy wybierzecie się do supmarketu zbyt późno – możecie zastać jedynie puste półki. Istnieją też ograniczenia zakupowe: limit to trzy opakowania masła na kupon. Żeby skorzystać z tej atrakcyjnej promocji, trzeba aktywować kupon i zeskanować aplikację przy kasie.
Dlaczego masło się szybko psuje?
Masło psuje się głównie na skutek działania światła, ciepła oraz kontaktu z powietrzem, które przyspieszają proces jełczenia tłuszczów. Aby temu zapobiec, masło najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub oryginalnym opakowaniu. Jeśli chcemy mieć je zawsze miękkie i gotowe do smarowania, niewielką ilość można trzymać w maselniczce poza lodówką, ale tylko przez krótki czas i w chłodnym miejscu, z dala od światła i ciepła.
Mrożenie masła to też świetne rozwiązanie, szczególnie wtedy, gdy uda nam się kupić większą ilość tego produktu na promocji. Dzięki zamrożeniu masło zachowuje świeżość i swoje właściwości smakowe nawet przez kilka miesięcy. Gdy będzie potrzebne, wystarczy wyjąć je odpowiednio wcześniej i rozmrozić w lodówce.