Polskie czy z importu? Jeden szczegół natychmiast zdradzi ci prawdę o truskawkach
Polskie truskawki uchodzą za jedne z najlepszych w Europie. Wiele osób wychodzi z założenia, że „biją na głowę” okazy z Hiszpanii czy Grecji. Zresztą nie bez powodu. Niewątpliwym atutem naszych rodzimych owoców jest ich bogaty słodko-kwaśny smak. To jednak niejedyny „znak rozpoznawczy”, jakim mogą się pochwalić. Wbrew pozorom można je bardzo łatwo zidentyfikować. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden prosty szczegół.
Po czym można poznać polskie truskawki?
Wbrew pozorom zidentyfikowanie polskich truskawek nie jest trudne. Wystarczy dokładniej im się przyznać. Katarzyna Bosacka w jednym z materiałów opublikowanych w mediach społecznościowych zdradziła, na co warto zwracać największą uwagę. Liczy się jeden szczegół – wygląd szypułki.
Jeśli jest ona zwiędnięta i trudno nam odchodzi od truskawki [...] ma taki matowy kolor, to znaczy, że te truskawki przebyły do nas dosyć długą drogę – wyjaśnia dziennikarka.
Szypułka powinna być zielona i sprężysta. O jakości i pochodzeniu truskawek nierzadko świadczy również ich kolor. Polskie owoce mają jednolitą barwę. Pamiętaj też o jeszcze jednej istotnej kwestii – sprzedawca ma obowiązek informowania klientów o tym, skąd są dane produkty. W sposób czytelny i niebudzący wątpliwości. Jeśli go nie wypełni, może otrzymać wysoki mandat.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki dostarczają niewielu kalorii (około 32 kcal w 100 gramach). Jednocześnie obfitują w wiele cennych związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, Zawierają między innymi potas, fosfor, magnez, mangan i witaminę C. Ich regularne spożywanie przynosi mnóstwo rozmaitych korzyści. Poprawia perystaltykę jelit i wspomaga pracę układu odpornościowego. Włączenie owoców do jadłospisu pozwala zmniejszyć stany zapalne tkanek i zmniejsza ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego.