Te fit ciasteczka brownie to jakiś obłęd. Wypróbuj prosty przepis od dietetyczki

Dodano:
Ciastka czekoladowe Źródło: Freepik
Ciasteczka brownie potrafią połączyć smak klasycznego deseru ze zdrowymi składnikami, są obłędnie smaczne. Sprawdź przepis na wypiek, który zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”, ale też nie zrujnuje twojej sylwetki. 

Choć w dzisiejszych czasach bez trudu możemy kupić ciasta i ciasteczka w najróżniejszych cukierniach, to jednak te przygotowane samodzielnie smakują o niebo lepiej. Własnoręczne pieczenie pozwala nam m.in. kontrolować składniki, które dodajemy. Takie samodzielne przygotowywanie deserów daje też ogrom satysfakcji. Dzięki temu takie domowe słodkości mają naprawdę wyjątkowy smak. Jednym z takich wypieków, które warto zrobić samodzielnie w domu, są fit ciasteczka brownie.

Jak zrobić fit ciasteczka brownie? Prosty przepis

Choć najczęściej przygotowujemy brownie w jego klasycznej, czekoladowej wersji, warto czasem pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Taką miłą odmianą będzie przygotowanie zdrowych ciasteczek, które idealnie zastąpią ten klasyczny deser. Przepis na nie opublikowała dietetyczka na swoim instagramowym profilu „odchudzone ciasto”.

Przepis: Ciasteczka brownie

Te ciasteczka smakują naprawdę obłędnie, a robi się je w ekstremalnie prosty sposób.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
72 w każdej porcji

Składniki

  • puszka ciecierzycy
  • 80 g masła z orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 g soli (2 duże szczypty)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka erytrolu lub cukru
  • 1 małe oakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciecierzycyWylej ciecierzycę do miski z wodą i pocieraj ciecierzycą między dłońmi (tak, aby pozbyć się otoczki z ciecierzycy). Obraną ciecierzycę przemyj jeszcze raz na sicie. Zmiel w malakserze lub blenderem na gładką masę.
  2. Dodanie pozostałych składnikówDodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 1 dodatkową łyżkę masła orzechowego. Wszystko razem wymieszaj, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczenie ciasteczekCiasteczka włóż piekarnika do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut.

Jak podawać ciasteczka brownie?

Ciasteczka brownie można podawać na wiele pysznych sposobów, które dodatkowo podkreślą ich intensywnie czekoladowy smak. Świetnie komponują się z kulką lodów waniliowych lub o smaku solonego karmelu, które doskonale przełamują ich słodycz. Można je również udekorować świeżymi owocami, takimi jak maliny, truskawki czy borówki. Odrobina bitej śmietany, posypka z rozdrobnionych orzechów lub polewa z gorzkiej czekolady to kolejne dodatki, które sprawią, że ciastka brownie staną się eleganckim deserem. Podane na ciepło z lodami i owocami z pewnością zachwycą wszystkich gości. Można je zaserwować też z różnego rodzaju musami owocowymi, dzięki czemu ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.

Co zrobić, żeby wypieki były bardziej dietetyczne?

Aby wypieki były bardziej dietetyczne, warto wprowadzić kilka prostych zamienników. Zamiast białego cukru można użyć ksylitolu, erytrytolu lub dojrzałego banana, które naturalnie osłodzą ciasto. Część mąki pszennej można zastąpić pełnoziarnistą, owsianą lub migdałową, co z kolei zwiększy zawartość błonnika pokarmowego. Tłuszcz (na przykład masło) można ograniczyć, używając jogurtu naturalnego, musu jabłkowego lub awokado. Warto też zmniejszyć ilość dodatków takich jak kremy czy polewy i sięgnąć po świeże owoce jako naturalną dekorację.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...