Masło czy margaryna? Dietetyczka nie ma wątpliwości, poleca ten konkretny produkt

Dodano:
Kobieta smaruje chleb Źródło: Freepik
Choć przez lata margaryna miała złą reputację, dziś coraz więcej specjalistów od żywienia podkreśla, że jest zdrowszym wyborem niż masło — pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni produkt. Zobacz, co warto kupić.

Margaryna to jeden z podstawowych produktów, które znajdują się w wielu polskich domach. Jest popularna głównie jako zamiennik masła. Choć mało osób zdaje sobie z tego sprawę, to jest ona od niego zdrowsza. Należy jednak wybierać „miękkie” margaryny (te w kubkach), a nie te „twarde” w kostce. Ważne jest jednak także, żeby kupować jakościowe margaryny. Jakie dokładnie? O tym opowiada dietetyk z centrum „Respo” w opublikowanym nagraniu na YouTube.

Jaką margarynę wybrać? Rada dietetyczki

Margaryna, ale ta miękka, jest zdrowszym wyborem niż masło, bo ma mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i więcej witamin. Margaryny twarde, czyli te w papierkach, mają więcej kwasów tłuszczowych typu trans i nasyconych. Margaryny miękkie, czyli te w kubeczku, w składzie zawierają oleje roślinne, wodę i emulgatory – powiedziała ekspertka od zdrowego odżywiania.

Dietetyczka wyjaśniła, że „MR Słynne” w składzie zawiera głównie oleje roślinne i wodę, ale ma aż 80 g tłuszczów, w tym 28 g tłuszczów nasyconych. To jej zdaniem średni wybór.

Z kolei margaryna „Smakowita” na pierwszym miejscu w składzie ma oleje roślinne, dalej wodę i emulgatory. Zawiera 55 g tłuszczów, w tym 17 g tłuszczów nasyconych. Zdaniem ekspertki to również nie jest najlepszy wybór. Margaryna „Flora Omega-3 i Omega-6” ma dodatek oleju lnianego, dzięki temu dostarcza więcej prozdrowotnych kwasów omega-3. Ma 33 g tłuszczów, a w tym trochę ponad 7 g tłuszczów nasyconych. Margaryną, którą dietetyczka bardzo poleca ze względu na dobry skład jest „ProActive Kardio”.

Ta margaryna ma tylko 35 gramów tłuszczów, nie ma konserwantów. Ma także dodatek steroli roślinnych i jest wzbogacana w witaminy – wyjaśniła.

Dlaczego margaryna jest zdrowsza od masła?

Choć przez długi czas margaryna była owiana złą sławą, to okazuje się, że dziś ta kwestia wygląda jednak inaczej. Większość margaryn miękkich jest bowiem produkowana z wykorzystaniem procesu przeestryfikowania tłuszczów, który ma pozytywny wpływ na skład kwasów tłuszczowych. Współczesne margaryny miękkie są lepszym wyborem niż masło, między innymi dlatego, że zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans. Dodatkowo mają w składzie oleje roślinne, a te są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również źródłem witaminy A i D, a zawierają więcej witaminy E niż masło.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...