Pikantne jedzenie niszczy żołądek? Lekarz nie ma najmniejszych wątpliwości. Zobacz!

Dodano:
Ostre jedzenie Źródło: Freepik
Wiele osób unika pikantnych potraw w obawie przed wrzodami i podrażnieniem żołądka. Lekarz wyjaśnia, czy postępują słusznie. Sprawdź, czy lepiej zrezygnować z takich ostrych smaków na rzecz lepszego zdrowia. 

Wielu miłośników pikantnych potraw z pewnością zetknęło się z przekonaniem, że ich jedzenie nie wpływa dobrze na żołądek. Często można usłyszeć, że stosowanie ostrych przypraw prowadzi między innymi do wrzodów. Czy to prawda? Do tej kwestii odniósł się w opublikowanym nagraniu dr Marek Skoczylas, specjalista w dziedzinie fitofarmakologii i toksykologii żywności.

Czy pikantne jedzenie źle wpływa na żołądek?

Ekspert wyjaśnił, czy jedzenie pikantnych potraw wywołuje wrzody żołądka. Dla wielu osób jego odpowiedź może to być sporym zaskoczeniem.

Nic bardziej mylnego. Przeprowadzone badania nie wykazały, aby zarówno pikantne przyprawy, jak i sama kapsaicyna, czyli substancja czynna odpowiedzialna za ostry smak chili, zwiększały ryzyko rozwoju wrzodów żołądka – powiedział specjalista.

Zauważył, że brak tej zależności został wykazany w jednym z badań, w których 30 g świeżo zmielonych papryczek chili zostało umieszczonych bezpośrednio w żołądku osób zdrowych. Po 24 godzinach wykonano endoskopię, w trakcie której nie wykazano żadnych widocznych uszkodzeń błony śluzowej żołądka.

Jakby tego wszystkiego było mało, biorąc pod uwagę aktualne doniesienia naukowe, kapsaicyna działa wręcz łagodząco na błonę śluzową żołądka, ponieważ stymuluje wydzielanie śluzu, a także zwiększa przepływ krwi przez tę błonę.

Dlaczego warto jeść ostre potrawy?

Jedno z badań przeprowadzonych przez badaczy z Chinese Academy of Medical Sciences, opublikowane na łamach „British Medical Journal”, wykazało, że śmiertelność osób, które spożywają pikantne potrawy, była niższa w porównaniu z osobami, które tego nie robiły. Dodatkowo piperyna, zawarta w ostrych przyprawach, ułatwia odchudzanie – zwiększa ona proces termogenezy. Ostre przyprawy zawierają też wspomnianą wcześniej kapsaicynę, czyli związek, który wspomaga metabolizm, ale też działa przeciwzapalnie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nadmierne ich spożycie może podrażniać żołądek u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Sprawdź też, czy picie wody z pieprzem cayenne ułatwia odchudzanie.

Źródło: Odżywianie WPROST.pl / dietetycy.org.pl. YouTube/Marek Skoczylas, BMJ:Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...