Wystarczy łyżeczka rano. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie płaski. Spróbuj!

Dodano:
Ocet jabłkowy w szklanej butelce Źródło: Shutterstock
Jedna drobna zmiana w porannej rutynie może realnie wpłynąć na twoje trawienie, poziom energii i apetyt. Nie wymaga dużego wysiłku ani kosztownych suplementów. Zobacz, co poleca ekspert.

Warto wspomóc swój organizm naturalnymi metodami. Jedną z nich jest regularne spożywanie octu jabłkowego. Co ważne, nie chodzi tu o żaden cudowny detoks, lecz o naukowo uzasadnione wsparcie naturalnych procesów zachodzących w organizmie. Ten sposób poleca dietetyk. Regularne stosowanie niewielkiej ilości może mieć zaskakująco pozytywny wpływ na nasze ciało.

Właściwości octu jabłkowego

Dietetyk Bartek Szemraj w opublikowanym przez siebie nagraniu zauważył, że picie codziennie octu jabłkowego może pomóc uregulować poziom cukru i oczyścić jelita.

Wystarczy jedna łyżeczka (5 mililitrów), by realnie poprawić pracę jelit, przyspieszyć trawienie i wspomóc naturalne oczyszczenie organizmu – powiedział.

Ekspert wyjaśnił, że nie chodzi tutaj o żaden magiczny detoks, tylko o ocet jabłkowy. Zauważył również, że oczyszczenie jelit nie polega na wypłukiwaniu toksyn ani na żadnym drastycznym przeczyszczeniu.

Jelita mają swój własny system samoczyszczenia, dzięki perystaltyce, florze bakteryjnej i odpowiedniemu nawodnieniu – wyjaśnił.

U wielu osób te mechanizmy są jednak spowolnione. Efektem tego jest uczucie ciężkości, wzdęcia, zaparcia i senność po jedzeniu, a nawet problemy skórne i tzw. mgła mózgowa. To oznacza, że układ pokarmowy potrzebuje wsparcia – na przykład w postaci naturalnego octu jabłkowego. Zawiera on kwas octowy, który poprawia trawienie na wielu poziomach.

Po pierwsze, pomaga zakwasić żołądek, co jest kluczowe dla rozkładania białek i przyswajania witamin z grupy B, żelaza, cynku czy magnezu – powiedział.

Dodał, że wiele osób po 40. roku życia ma obniżone wydzielanie kwasu solnego. Objawami są niestrawność i uczucie pełności, nawet po małych posiłkach. W takich przypadkach kwas octowy działa jak starter dla układu trawiennego. Ocet jabłkowy wspiera także perystaltykę jelit oraz korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy. Co więcej, spożywanie go przed posiłkiem może zmniejszyć poposiłkowy skok poziomu cukru we krwi – a to oznacza lepszą kontrolę apetytu, mniejsze ryzyko insulinooporności oraz łatwiejsze spalanie tłuszczu, szczególnie u osób z zaburzoną gospodarką hormonalno-glukozową.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Dietetyk tłumaczy, że należy rano, przed śniadaniem, spożyć 5 mililitrów octu (czyli jedną łyżeczkę). Trzeba dodać go do szklanki ciepłej wody. Pamiętaj jednak, żeby nie była to zimna woda, ponieważ obkurcza ona naczynia w przewodzie pokarmowym i działa hamująco. Nie używaj też gorącej wody, gdyż zniszczy to naturalne związki bioaktywne obecne w occie. Całość należy pić małymi łykami, a po około 15 minutach zjeść śniadanie.

Dietetyk zaznacza też, że taka ilość octu – 5 ml dziennie – w zupełności wystarczy. Należy również wybierać ocet niefiltrowany, bo to właśnie w nim znajdują się enzymy, bakterie i kwasy organiczne, które działają najkorzystniej. Zwykły, oczyszczony ocet to nie to samo.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...