Nie daj się nabrać w sklepie! Dietetyczka mówi, jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek

Dodano:
Oliwa z oliwek Źródło: Freepik
Wybór odpowiedniej oliwy z oliwek może mieć duży wpływ nie tylko na smak potraw, ale też na nasze zdrowie. Zobacz, jaka oliwa będzie najlepsza. Dietetyczka podpowiada, na co dokładnie zwrócić uwagę podczas zakupów.

Oliwa z oliwek od lat uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Sięgamy po nią nie tylko ze względu na smak, ale też liczne właściwości odżywcze. Jednak wybór dobrej jakości oliwy wcale nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje oliwy. Ekspertka podpowiada, którą z nich warto wybrać.

Jak wybrać dobrą oliwę?

Dietetyczka Zuzanna Nowak w opublikowanym nagraniu wyjaśnia, jak wybrać dobrą oliwę. Zanim włożymy ją do koszyka, należy zwrócić uwagę na kilka elementów. Chodzi o napis na etykiecie, ale również kolor butelki.

Większość ludzi myśli, że dobra oliwa to ta z napisem virgin sansa albo pure na etykiecie, ale to mit. Unikaj tych określeń, wybieraj oliwę tylko z napisem extra virgin oraz tłoczoną mechanicznie – nie chemicznie. I najważniejsze: oliwa z oliwek dobrej jakości jest zawsze w ciemnej butelce – tłumaczy specjalistka.

Ekspertka wyjaśnia, że oliwa z napisem pure oznacza, że jest to mieszanka – trochę dobrej oliwy, ale głównie ta rafinowana. Jest w niej mało smaku i wartości odżywczych. Z kolei sansa (inaczej pomace lub oliwa z wytłoczyn) powstaje z resztek po pierwszym tłoczeniu, z użyciem wysokiej temperatury i środków chemicznych. Specjalistka dodaje, że virgin to oliwa, która nie spełnia wymogów extra virgin – ma np. wyższą kwasowość lub wyczuwalne wady smakowe i zapachowe.

Wybieraj oliwę extra virgin, tłoczoną mechanicznie na zimno. Jest to gwarancja najwyższej jakości i smaku. Zwracaj uwagę na ciemną butelkę oraz datę tłoczenia (o ile jest podana), która świadczy o świeżości oliwy – dodaje dietetyczka.

Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jedną z nich jest to, że zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-3 i omega-6. Wpływają one pozytywnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Oliwa posiada także właściwości antyoksydacyjne – występują w niej karotenoidy, związki fenolowe oraz witamina E. Jest również dobrym źródłem witamin takich jak: A, B, C, D, E i K. Ma także wyjątkowo korzystne działanie na zdrowie mózgu. Jej regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie poznawcze i zmniejsza spadek zdolności umysłowych.

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Oliwę z oliwek należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego i źródeł ciepła. Zbyt wysoka temperatura oraz promieniowanie UV przyspieszają jej psucie się. Najlepiej jest trzymać ją w butelce z ciemnego szkła. Istotne jest również, aby oliwa z oliwek była szczelnie zamknięta. Kontakt z powietrzem może prowadzić do jej utleniania i pogarszania smaku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...