To mięso jest idealne dla dzieci i seniorów. Lekkostrawne, pełne białka i cennych minerałów
Mięso dla wielu osób jest obowiązkowym elementem obiadu i trudno wyobrazić sobie pełnowartościowy posiłek bez niego. Najczęściej sięgamy po kurczaka, wołowinę czy wieprzowinę. Są łatwe w przygotowaniu i dobrze smakują. W diecie małych dzieci i seniorów dobrze sprawdza się jednak też inny rodzaj mięsa.
To mięso jest idealne dla małych dzieci i seniorów
Świetnym wyborem dla osób starszych i małych dzieci jest mięso z indyka. Jest ono bogate w pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu, budowy mięśni i kości w przypadku dzieci. Z kolei seniorom pomaga utrzymać masę mięśniową – przeciwdziała sarkopenii. Jednocześnie nie zawiera dużo tłuszczu, przez co będzie też idealne dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Dodatkowo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, dlatego jest wprowadzane jako jedno z pierwszych mięs w diecie małych dzieci.
Mięso z indyka jest też lekkostrawne, co jest kluczowe w przypadku małych dzieci, których układ pokarmowy dopiero się rozwija. W przypadku ludzi starszych procesy trawienne mogą być z kolei spowolnione. Jest także miękkie i delikatne, co ułatwia przełykanie.
Jakie właściwości ma mięso z indyka?
Mięso z indyka jest także źródłem wielu cennych mikroelementów, między innymi witamin z grupy B (szczególnie B12 i B6). Są one niezbędne, by nasz układ nerwowy prawidłowo funkcjonował, a także przy produkcji czerwonych krwinek. Jest również bogate w żelazo, które zapobiega anemii, co jest szczególnie istotne u małych dzieci i seniorów. To także źródło cynku, fosforu i potasu.
Jakie potrawy można przygotować z indyka?
Najczęściej wykorzystuje się pierś z indyka. Można ją upiec w całości, na przykład z ziołami i czosnkiem. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie z niej kotlecików. Takie mięso może być także bazą do gulaszów. Z kolei mielone mięso z indyka świetnie sprawdzi się jako chudy zamiennik wieprzowiny czy wołowiny, idealny do przygotowania dietetycznych pulpetów. Możesz zrobić też faszerowaną paprykę lub cukinię z tym właśnie mięskiem w środku. Idealnie sprawdzi się również do gołąbków.