Warto jeść zupę

Dodano:
Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
Zupa nie jest - jak chcą ja widzieć niektórzy - mało znaczącym dodatkiem do "prawdziwych posiłków". Warzywa, z których przygotowujemy wywar "pozostawiają" w trakcie gotowania cenne składniki odżywcze w wodzie, w której są gotowane, a którą potem spożywamy w postaci zupy. Tak więc nawet jeśli nie przepadamy za gotowaną marchewką czy selerem - to zjadając ugotowaną na nich zupę pomidorową korzystamy z dobrodziejstw witamin, a także błonnika i składników mineralnych znajdujących się w warzywach.

Zupa jest jednak nie tylko źródłem "warzywnej energii" - jako potrawa lekkostrawna przygotowuje nasz organizm do trawienia dań cięższych. Dlatego warto danie główne poprzedzić talerzem gorącej zupy.

PAP, arb
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...