9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie
Każdy z nas słyszał o antyoksydantach. Wiemy, że mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, ale co tak naprawdę robią? Mówiąc najprościej – przeciwutleniacze służą do neutralizowania wolnych rodników.
Wolne rodniki są produkowane w trakcie procesów metabolicznych w organizmie, ale nie tylko. Dostają się do naszego organizmu także poprzez zanieczyszczenia środowiskowe czy promieniowanie. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia na poziomie komórkowym i są zaangażowane w rozwój i początek wielu chorób, zwłaszcza związanych z wiekiem. Wiadomo też, że wolne rodniki sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych, poprzez uszkadzanie zdrowych komórek. Na szczęście przeciwutleniacze skutecznie z nimi walczą i wymiatają je z organizmu.
Najpopularniejsze antyoksydanty
Oto 9 najważniejszych antyoksydantów, których nie powinno zabraknąć w twojej diecie.
Nazwa przeciwutleniacza | Właściwości | Najlepsze źródła |
---|---|---|
Beta-karoten |
Jest przeciwutleniaczem należącym do grupy karotenoidów – nasze ciała przekształcają ją w witaminę A. Beta-karoten pomaga walczyć z rakiem i chorobami serca oraz wzmacnia system odpornościowy. Może pomóc poprawić widzenie w nocy. | Marchew, dynie, pietruszka, słodkie ziemniaki, jarmuż, morele, szpinak, szczaw, szczypiorek. |
Likopen |
Wiadomo, że chroni przed rakiem prostaty i służy do promowania zdrowego funkcjonowania serca. Ma też rewelacyjny wpływ na skórę. |
Pomidory, papryka, czerwone grejpfruty, arbuz. |
Luteina |
Luteina wpływa przede wszystkim na wzrok, ale też poprawia pamięć i dba o piękny wygląd skóry. | Kapusta, brukselka, szpinak, żółtko jaja kurzego. |
Witamina C | Ten przeciwutleniacz jest znany z tego, że jest świetny dla układu odpornościowego, ale ma również właściwości przeciwnowotworowe. Jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, bierze udział w metabolizmie białek, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi. |
Pomarańcze, truskawki, papryka, kapusta, papryka, różne jagody. |
Bioflawonoidy |
Sprzyjają pracy układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne. Skutecznie wymiatają wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek. Bioflawonoidy często występują obok witaminy C i mają wiele takich samych zalet. |
Jabłka, cebula, zielona herbata i owoce cytrusowe. |
Witamina E | Witamina E pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Doskonale wpływa na skórę. To mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia. | Produkty pełnoziarniste, jaja, ryby, awokado, różne orzechy i nasiona oraz oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek. |
Selen | Selen przede wszystkim wspomaga pracę układu odpornościowego i może chronić np. przed zatruciem rtęcią. Główne zadania selenu to: metabolizm hormonów tarczycy, synteza DNA, wspieranie układu immunologicznego, zapobieganie depresji, wsparcie układu sercowo-naczyniowego,walka z wolnymi rodnikami (przede wszystkim chroni czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem). Należy jednak uważać z suplementacją selenu, ponieważ w większych ilościach staje się toksyczny. | Drożdże piwne, orzechy i nasiona, wątroba, owoce morza, ryby. |
Koenzym Q10 |
Koenzym Q10 jest produkowany naturalnie przez nasz organizm. Niestety, ta produkcja ma tendencję do spadania wraz z wiekiem, dlatego ważna jest zdrowa dieta i suplementacja. Koenzym Q10 bierze udział w procesie wytwarzania energii w komórkach i chroni je przed działaniem wolnych rodników. |
Jest dostępny w wielu suplementach diety. Znajdziemy go także w rybach, brokułach i szpinaku. |
Kwas alfa-liponowy (ALA) |
To bardzo skuteczny antyoksydant o wyjątkowych właściwościach. Chroni przed działaniem wszystkich czynników utleniających i wzmacnia działanie innych przeciwutleniaczy. Ułatwia odchudzanie, wspomaga pracę serca i poprawia zdolności wysiłkowe. |
Drożdże, brokuły, szpinak i ziemniaki. |