Salmonella w popularnej przyprawie. Spożycie grozi zatruciem pokarmowym
„Badanie produktu pn.: Gorczyca biała cała, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podaje GIS.
Zakwestionowana partia produktu zostanie wycofana z obrotu. Jak podaje Inspekcja, firma Prymat poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców tej partii gorczycy i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.
Wszyscy klienci, którzy dokonali zakupu przyprawy, mogą skontaktować się z producentem telefonicznie pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.
GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.