Odżywianie to proces polegający na dostarczaniu organizmowi pożywienia, z którego pobierane są składniki odżywcze i mikroelementy umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów oraz ciała. Składniki te umożliwiają wzrost komórek i tkanek, dostarczanie do nich substancji odżywczych i podtrzymywanie niezbędnych funkcji życiowych.

Proces odżywiania musi być ciągły, ponieważ dłuższe przerwy w dostarczaniu substancji odżywczych do organizmu mogą przyczynić się do obniżenia sprawności fizycznej i psychicznej człowieka. Dieta uboga w składniki odżywcze, witaminy i minerały może stać się podstawą do rozwoju różnego rodzaju chorób, niedoborów żywieniowych i niedowagi.

W dużej mierze od sposobu odżywiania zależy dobra forma fizyczna i psychiczna. Dieta bogata w warzywa i owoce, produkty zbożowe, ryby, zdrowe tłuszcze to dieta wspomagająca zachowanie dobrej odporności i właściwą pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego. Dieta, w której brakuje składników odżywczych, a w której przeważają węglowodany, cukier, sól i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego może nadmiernie obciążać serce i układ krążenia, wywołać zaburzenia w gospodarce lipidowej, przyczynić się do podniesienia poziomu cholesterolu, a tym samym zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Aby zachować właściwy model odżywiania, warto kierować się zasadami zawartymi w piramidzie żywienia. Określa ona udział poszczególnych produktów spożywczych w diecie i wskazuje, których powinno być najmniej, a których najwięcej, by zachować dobre zdrowie. Na szczycie piramidy żywienia znajdują się tłuszcze, które stanowią ważny, a często pomijany element zdrowej diety. Dobrze jest zwiększyć udział w diecie tłuszczów pochodzenia roślinnego, zdrowych olejów roślinnych i oliwy z oliwek, by wspomóc pracę serca, mózgu, a także zwiększyć naturalną odporność.