Dlaczego warto jeść czarnuszkę? Drobne, czarne ziarenka, które wzbogacą twoje menu
Czarnuszka to prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych. Jej nasionom przypisuje się liczne właściwości zdrowotne. Działają ochronnie na błonę śluzową żołądka, osłaniają wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych, wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają gojenie się ran. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?
Właściwości prozdrowotne czarnuszki
Nazywana jest także „czarnym kminkiem”. Czarnuszka jest rośliną o niebieskich lub białych kwiatach, ale my spożywamy jej czarne nasiona, które zawierają m.in.:
-
cenne kwasy tłuszczowe,
-
fosfolipidy i fitosterole,
-
flawonoidy i saponiny,
-
białka i węglowodany,
-
alkaloidy,
-
witaminy A, E, B1, B3, B6,
-
biotynę.
Czarnuszka:
-
działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,
-
osłania wątrobę i nerki,
-
wzmacnia układ odpornościowy,
-
pomaga walczyć z nadciśnieniem,
-
wpływa kojąco na układ nerwowy,
-
przyspiesza gojenie się ran,
-
ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.
Czarnuszka doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tostów, a przede wszystkim sałatek.