Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać?

Dodano:
Kurki Źródło: Pexels / Irina Iriser
Kurki to jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Idealnie nadają się do sosów i wzbogacają smak wielu dań. Niektórzy cały rok z wytęsknieniem czekają na jajecznicę z kurkami, a ta właśnie latem smakuje najlepiej. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze znajdują się w kurkach.

Sezon na kurki trwa od czerwca do października, chociaż może kupić przez cały rok w formie mrożonek (uwaga – nie należą do najtańszych produktów). Grzyby te są niewielkich rozmiarów, mają charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor i korzenny zapach. Ich kapelusze są gładkie i matowe, są wywinięte do góry, dzięki czemu widać ich blaszki. Co ciekawe, bardzo trudno znaleźć robaczywe kurki, a to dzięki ich właściwościom owadobójczym i grzybobójczym.

Co znajdziemy w kurkach?

Grzyby te są dobrym źródłem witaminy C i D. Zawierają także potas i witaminy z gruby B. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w kapeluszach. W 100 g kurek znajdują się 32 kalorie. Zawierają niewiele tłuszczu, za to sporo błonnika, węglowodanów i białek. W kurkach są także śladowe ilości wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

Jak przygotowywać kurki?

Grzyby te doskonale nadają się do smażenia, duszenia i marynowania, dzięki czemu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Co ciekawe, nie nadają się do suszenia, gdyż tracą aromat. Najczęściej używa się ich do sosów. Miłośnicy kurek chętnie dodają te także do jajecznicy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...