Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus
Dodano:
Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych. Może przekona cię przepis na hummus?
Jako bogate źródło witamin, minerałów i błonnika, ciecierzyca może oferować wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa trawienia, wspomaganie kontroli masy ciała i zmniejszanie ryzyka kilku chorób.
Dlaczego warto jeść cieciorkę?
-
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego.
-
Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję 1 uncji (28 gramów). Ciecierzyca dostarcza także różnorodnych witamin i minerałów, a także przyzwoitą ilość błonnika i białka.
-
Rozpuszczalny błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu.
-
Ciecierzyca jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów.
-
Białko i błonnik z ciecierzycy mogą pomóc utrzymać apetyt pod kontrolą.
-
Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
- Ciecierzyca jest tania i stanowi świetny dodatek do wielu dań.
Przepis na hummus z ciecierzycy
Kiedy zobaczysz, jak mało pracy potrzeba, by zrobić pyszny hummus z ciecierzycy, od razu popędzisz do sklepu po składniki. Do zrobienia przepysznej pasty potrzebujesz ich tylko kilka. Najlepiej smakuje z pieczywem pita.
Składniki:
-
puszka ciecierzycy,
-
2 ząbki czosnku,
-
3 łyżki tahini,
-
oliwa,
-
ostra papryka,
- sól.
Całość wystarczy zblendować.
Źródło:
X-news
/
Zdrowie Wprost