Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety?
Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Jest doskonałym źródłem białka i posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego może zastępować mięso. Cieciorka jest źródłem: węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu.
Dlaczego warto jeść cieciorkę?
-
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego sprawdza się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję 1 uncji (28 gramów).
-
Ciecierzyca dostarcza także różnorodnych witamin i minerałów, a także przyzwoitą ilość błonnika i białka.
-
Rozpuszczalny błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu.
-
Ciecierzyca jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, mogącymi pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów.
-
Białko i błonnik z ciecierzycy mogą pomóc utrzymać apetyt pod kontrolą.
-
Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
- Ciecierzyca jest tania i stanowi świetny dodatek do wielu dań.
Aquafaba – co to takiego?
Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Odkryto ją podczas badań nad wykorzystaniem wody z różnych konserw. Ponieważ woda po roślinach strączkowych jest naturalnie pełna białka i saponiny, może być ubijana, podobnie jak białka jaj. W ten sposób można przyrządzić wiele pysznych dań, np. wegański mus – do spienionej aquafaby wystarczy dodać roztopioną czekoladę. Dodatkowo aquafaba jest niskokaloryczna i nie zawiera glutenu.
Lepiej niż woda z konserwy sprawdzi się wywar po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli. Na ogół traktujemy ją jak zbędny odpad i po prostu wylewamy ją do zlewu.