Nowa odmiana jabłek. Chrupiące, soczyste i świeże przez rok – ale czy na pewno zdrowe?

Dodano:
Jabłka
Nowe jabłko o nazwie Cosmic Crisp niedługo trafi do sklepów. Eksperci twierdzą, że jabłko może pozostać świeże, przechowywane w lodówce nawet przez rok. Specjaliści od żywienia twierdzą, że ma słodki smak i jest chrupiące. Jabłka to zdrowa przekąska, zawierająca witaminę C i przeciwutleniacze.

Nowa odmiana jabłek pozostaje świeża w lodówce przez rok. Brzmi dobrze? Jednak ważniejszym pytaniem dla konsumentów może być to, czy jabłka są smaczne i zdrowe. Cosmic Crisp to mieszaniec aromatycznego Honeycrisp i bardziej trwałych odmian Enterprise. Ten nowy gatunek został opracowany przez zespół hodowców z Washington State University w 1997 roku. Ponad dwie dekady później jabłka mają podbijać światowe rynki.

Nowa odmiana jabłek ma swoje plusy

Cosmic Crisp, według twórców i ekspertów to odmiana słodka i orzeźwiająca. „Pierwszą cechą, która mnie zadziwiła, była wysoka zawartość cukru” – powiedziała Meg Raines, szef kuchni w The Evolving Plate. Dodała, że ​​nowa rasa nadaje się do jedzenia na surowo, a także do pieczenia, smażenia i gotowania. „Soczystość dodaje wilgotności wypiekom i upłynnia te rodzaje ciast, które podczas pieczenia zamieniają się w słodki syrop. Dodaje dzięki temu wiele naturalnej słodyczy wypiekom i umożliwia zmniejszenie dodanego cukru w oryginalnym ​​przepisie”.

Wraz z naturalnie wysoką zawartością cukru, tekstura jabłka została opracowana tak, aby sprostać wymaganiom konsumentów. „Miąższ jabłka nie jest zbyt gęsty i suchy, ale też nie jest zbyt wodnisty i papkowaty, dzięki czemu idealnie nadaje się do pieczenia” – stwierdziła Raines.

Dłuższy okres trwałości

Cosmic Crisp również niszczeje wolniej niż przeciętne jabłko. Zmiana kwasowości jabłka zmieni również jego teksturę i faktycznie zmniejsza szybkość degradacji, dzięki czemu można go umieścić w lodówce na dłużej. A dokładnie do 12 miesięcy. Ponadto mniej brązowieje po pokrojeniu. Nie jest to jednak jabłko zmodyfikowane genetycznie. Tutaj mamy klasyczną hybrydyzację, która jest praktyką w rolnictwie od samego początku.

Czy spożywanie Cosmic Crisp jest bezpieczne?

Wszyscy słyszeliśmy porady dotyczące „jedzenia jednego jabłka dziennie”. Istnieją powody, dla których ten popularny owoc zajmuje tak wysoką pozycję w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Jabłka to niedrogi i bardzo dostępny sposób na uzyskanie spektrum niezbędnych składników odżywczych, od witaminy C przez potas po katechinę, przeciwutleniacz, który może wspomóc poprawić funkcjonowanie mózgu i mięśni.

„Wszystkie jabłka zawierają silne przeciwutleniacze i fitoskładniki, które pomagają naszemu ciału” – powiedziała dietetyk Caroline West Passerrello. „Zawierają również błonnik pokarmowy”.

Regularne spożywanie tego popularnego owocu może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i cukrzycy typu 2 oraz zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów. „Nie ma absolutnie żadnych obaw w spożywaniu tego ani żadnego jabłka” – powiedziała Tracy Grondine, dyrektor ds. Komunikacji w USApple.

Krzyżowanie a modyfikacja genetyczna

Cosmic Crisp brzmi nienaturalnie, ale zostało opracowane w tradycyjny sposób. „Jabłko Cosmic Crisp to hybryda dwóch jabłek” – wyjaśniła Passerrello. „Oznacza to, że teoretycznie ta odmiana mogła powstać z zapylenia krzyżowego w sadach”. Nowa odmiana narodziła się dzięki interwencji człowieka, nie nastąpiła jednak modyfikacja genetyczna. „Tradycyjne, wolno brązowiejące jabłka naturalnie wytwarzają enzymy, które pod wpływem tlenu po cięciu zmieniają je w brązowe. Nadal będzie trochę brązowieć, gdy je pokroisz”.

Źródło: healthline.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...