Dlaczego warto pić kakao? Korzyści są... słodkim zaskoczeniem!
Kakao okazuje się być pełne przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami, które dają organizmowi wiele dobrych rzeczy. Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą więcej czekolady, mają mniejsze ryzyko problemów z sercem, takich jak zawał serca i udar. Jest to również związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. A teraz – jedna z najlepszych korzyści z jedzenia czekolady: ten przysmak może pomóc poprawić nastrój (choć nie jest jasne, czy dzieje się tak dlatego, że ludzie lubią ją jeść, czy chodzi tu o rzeczywistą reakcję fizjologiczną).
Nie oznacza to, że powinieneś zacząć jeść wszystkie dostępne rodzaje czekolady – czekoladę w przemienieniu jej w deser można bardzo przetworzyć i naładować cukrem. Zamiast tego warto poeksperymentować z dodawaniem do diety czystego kakao.
Często występuje w postaci proszku, ale można je również znaleźć w łuskanych, pokruszonych i prażonych ziarnach kakaowych. Ważne jest, aby dostosować swoje oczekiwania dotyczące słodkości kakao. Nie ma ono dodanego cukru, więc może mieć gorzki smak. Ale może ono jednocześnie łatwo pozwolić na to, aby coś smakowało czekoladowo i dekadencko i dawało wiele korzyści zdrowotnych bez dodatku cukru.
Oto kilka sposobów na zwiększenie ilości kakao w diecie:
- Dodaj je do koktajli. Następnym razem, gdy przygotujesz smoothie na śniadanie lub przekąskę, dodaj trochę kakao w proszku, aby nadać czekoladowego smaku. Działa to szczególnie dobrze w przypadku koktajli zawierających banany..
- Dosyp trochę do jogurtu. Kruszone kakao jest chrupiące, dlatego świetnie komponuje się z parfaitem jogurtowym. Dodaj do tak przygotowanego jogurtu jagody i posiekany kokos, aby uzyskać idealny smak.
- Zrób gorące kakao. Wymieszaj proszek kakaowy z odrobiną ekstraktu waniliowego i cukru, a następnie zagotuj z mlekiem, aby uzyskać smaczny gorący napój. Ty kontrolujesz, ile cukru dodasz, co oznacza, że możesz użyć znacznie mniej niż znajduje się go w gotowych mieszankach.
- Dodaj do muesli. Zastąp kruszone kakao kawałkami czekolady, a otrzymasz świetną (bo czekoladową!) dawkę błonnika.