8 korzyści zdrowotnych związanych z pigwą. Jak włączyć ją do diety?
Pigwa to owoc o niepowtarzalnym smaku i kilku potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Może pomóc m.in. w leczeniu zaburzeń trawiennych, alergii i wysokiego poziomu cukru we krwi. W przeciwieństwie do bardziej popularnych owoców pigwy są rzadko spożywane na surowo. Nawet dojrzałe, surowe pigwy mają bardzo twardy miąższ i kwaśny, ściągający smak. Dlatego większość miłośników pigwy zgadza się, że owoce najlepiej spożywać w postaci gotowanej.
Jak przygotować pigwę?
Po pokrojeniu pigwy włóż ją do garnka z wodą i niewielką ilością cukru, gotuj na wolnym ogniu, aż owoc zmięknie. Możesz także eksperymentować z dodawaniem przypraw, takich jak wanilia, cynamon, imbir i anyż. Możesz jeść gotowaną pigwę samodzielnie lub użyć jej do płatków owsianych i jogurtu. Stanowi także pyszny dodatek do tart owocowych i ciast.
Jakie korzyści zdrowotne ma pigwa?
- Jest bogata w składniki odżywcze. Pigwa zawiera błonnik oraz kilka niezbędnych witamin i minerałów, dzięki czemu stanowi pożywny dodatek do prawie każdej diety. Owoc dostarcza umiarkowane ilości witaminy C i miedzi, a także niewielkie ilości witamin z grupy B, żelaza, potasu i magnezu.
- Zawiera silne przeciwutleniacze. Zmniejszają one stres metaboliczny, zmniejszają stany zapalne i chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
- Może pomóc w leczeniu nudności wywołanych ciążą. Ostatnie badania wykazały, że syrop z pigwy jest znacznie bardziej skuteczny niż witamina B6 w zmniejszaniu nudności i wymiotów wywołanych ciążą. Nadal jednak konieczne są dalsze badania.
- Może złagodzić problemy trawienne. Ostatnie badania sugerują, że ekstrakt z pigwy może chronić tkankę jelitową przed uszkodzeniami związanymi z chorobami zapalnymi jelit (IBD), takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
- Może leczyć wrzody żołądka. Probówki i badania na zwierzętach wskazują, że pigwy mogą chronić przed wrzodami żołądka, ale potrzebne są badania na ludziach.
- Kilka badań sugeruje, że syrop z pigwy może pomóc opanować objawy choroby refluksowej przełyku (GERD), powszechnie znanej jako refluks żołądkowy.
-
Może chronić przed niektórymi reakcjami alergicznymi. Związki pigwy mogą zwalczać typowe, łagodne reakcje alergiczne, takie jak stan zapalny skóry, katar i astma.
- Może wspierać prawidłowe funkcje odpornościowe. Pigwy zawierają witaminę C i błonnik, dwa składniki odżywcze, które wspierają zdrowy układ odpornościowy. Mogą również mieć właściwości przeciwbakteryjne.