Brzoskwinie kontra nektarynki – co jest lepsze?
Podstawowa różnica między owocami dotyczy ich wyglądu: brzoskwinie mają charakterystyczną, włochatą skórkę, zaś nektarynki są gładkie ze względu na zmienność genetyczną. Technicznie rzecz biorąc, są po prostu inną odmianą brzoskwiń.
Nektarynki są również mniejsze i mają nieco silniejszy zapach, który wzmacnia się po osiągnięciu dojrzałości. Oba owoce występują w odmianach żółtej i białej, różniąc się nie tylko kolorem, ale także smakiem. Białe odmiany są słodsze nawet wtedy, gdy są mniej dojrzałe, podczas gdy odmiany żółte muszą bardziej mięknąć, aby nabrały słodyczy.
Jak wybrać idealny owoc pestkowy?
W sezonie, który przypada na lipiec i sierpień, prawdopodobnie wszędzie znajdziesz smaczne brzoskwinie i nektarynki. I chociaż te dwa miesiące są szczytem sezonu, owoce można również zobaczyć późną wiosną i wczesną jesienią. Jeśli chodzi o wybór idealnego owocu, najlepszym sposobem na stwierdzenie, czy brzoskwinia, czy nektarynka są doskonale dojrzałe, jest ich wąchanie. Dobra brzoskwinia lub nektarynka powinna mieć bogaty, słodki, owocowy zapach, a miąższ powinien lekko rozpływać się pod palcami.
Ponieważ główna różnica między odmianami tkwi w skórce, można je stosować zamiennie w przepisach – zwłaszcza gdy wykorzystujemy je obrane. Jeśli jednak masz nadzieję pominąć (co prawda czasami żmudny) krok obierania pestkowców, lepiej zdecydować się na nektarynkę o gładkiej i cieńszej skórce. Grubsza, puszysta skórka brzoskwiń może utrudniać gotowanie.
Jak wykorzystać brzoskwinie i nektarynki?
Chociaż oba owoce są całkiem dobre w surowej postaci, możesz też podać je na kilka ciekawych sposobów – odrobina fantazji może sprawić, że wyjdą z nich pyszne desery.
- Dodaj je do ciasta. Zrób zwyczajną kruszonkę, którą ozdobisz kawałkami owoców na wierzchu i zapieczesz. To idealna przekąska nie tylko na lato, ale również na chłodne, jesienne wieczory.
- Jednym z najprostszych sposobów na obróbkę świeżych owoców pestkowych jest szybkie grillowanie: po prostu przekrój je na pół, usuń pestkę i dodaj trochę oleju, aby się nie przykleiły. Ciepło wydobywa ich naturalny miodowy smak – idealny na deser.
- Dodaj je do domowej salsy. Co prawda do salsy częściej wykorzystuje się mango, ale inne owoce pestkowe również stanowią świetny dodatek. Pokrój je w kostkę z pomidorami, cebulą, sokiem z limonki, papryczką jalapeño i odrobiną soli morskiej.
- Dodaj je do sałatki. Naturalna słodycz tych owoców oznacza, że dobrze komponują się z zieleniną (jarmuż, szpinak). Możesz także zblendować wszystko na pożywne smoothie.