Nie można pić podczas jedzenia? To tylko jeden z wielu mitów żywieniowych
Anna Reguła jest dietetykiem. Od dawna walczy na Instagramie z mitami dotyczącymi żywienia. Swój najnowszy wpis poświęciła najpopularniejszym z nich i wyjaśniła, dlaczego nie są prawdziwe.
Nie można pić podczas jedzenia
Mit. Picie podczas posiłku nie jest szkodliwe, ponieważ trawienie zachodzi w środowisku wodnym. Co więcej, spożywanie napojów w trakcie jedzenia nie rozrzedza soków trawiennych, jak często się powtarza.
Suplementy są zdrowsze od leków
Kolejny mit. Producent leku, aby lek mógł się ukazać w sprzedaży, musi dowieść jego skuteczności i wysokiej jakości. Medykament poddawany jest szczegółowym badaniom, każda partia przechodzi kontrolę jakości. Inaczej z suplementami: nie muszą być badane przed wprowadzeniem do sprzedaży.
Witamina C nie ma wpływu na czas trwania infekcji
Mit. Witamina C skraca ten czas o około 8 procent u dorosłych i 14 procent u dzieci. Anna Reguła podaje w swoim poście link do badań, w których to udowodniono. Możecie go znaleźć na końcu artykułu.
Zielona herbata pomaga szybko schudnąć
Mit. Zielona herbata przyczynia się do utraty masy ciała w niewielki sposób, statystycznie nieistotny.
Olej z pestek winogron nadaje się do smażenia
Mit. Olej z pestek winogron zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo podatne na utlenianie. Olej do smażenia powinien natomiast zawierać bardzo małą ilość tego rodzaju tłuszczów.
Aktywność fizyczna obniża odporność
Mit, jeśli mowa o aktywności umiarkowanej – ta wzmacnia odporność organizmu. Jednak zbyt intensywne ćwiczenia ją obniżają.
Margaryna nie jest zdrowsza niż masło
Mit, w przypadku margaryn miękkich. Te zawierają 0,13-1,11 procent kwasów tłuszczowych trans, znacznie mniej niż masło. Nie ma w nich również takiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych jak w maśle.