Owoce na świątecznym stole: mandarynki czy klementynki? Podpowiadamy, jak je odróżnić

Dodano:
Mandarynki Źródło: Pexels / Breakingpic
Mandarynki i klementynki – to dwie nazwy odnoszące się do małych, okrągłych pomarańczowych owoców cytrusowych. Ale jak je odróżnić i co właściwie ląduje na naszych świątecznych stołach?

Małe, pachnące, soczyste owoce, które wszyscy kojarzymy ze świętami Bożego Narodzenia: mandarynki, każdy to wie. Jeśli obierze je ze skórki bliska nam osoba, smakują jeszcze lepiej i tym chętniej je spożywamy. A może jednak to nie są mandarynki, tylko klementynki?

Mandarynki

Mandarynki to pewien rodzaj pomarańczy – mała i słodka mandarynka jest właściwie pierwotnym przodkiem wszystkich innych pomarańczy. Są bardziej płaskie na obu końcach niż typowa słodka pomarańcza i łatwe do obierania. Czy to brzmi znajomo? Powinno!

Termin mandarynka jest używany zamiennie z terminem tangerynka w kilku regionach świata. Dzieje się tak nie bez powodu – tangerynki o cienkiej skórce to rodzaj mandarynki. Można zatem powiedzieć, że mandarynki, z ich pomarańczową, lekko nakrapianą, kamienistą skórką (która jest nieco twardsza niż w przypadku klementynki) i słodko-cierpkim smakiem, są jednym z większych członków całej rodziny mandarynek.

Mandarynki są uprawiane w ciepłym klimacie na całym świecie. Są nieco bardziej odporne na zimno w porównaniu z większymi odmianami słodkich pomarańczy.

Klementynki

Klementynki to także rodzaj mandarynki, choć to najmniejszy członek rodziny. Klementynki są lubiane zwłaszcza za słodkie i pozbawione pestek segmenty oraz gładką, jasnopomarańczową, błyszczącą skórkę. Mają zwykle nieco bardziej owalny kształt niż mandarynki, a jednocześnie niewielkie spłaszczenie na górze i na dole.

Podobnie jak mandarynka, jest to słodki, łatwy do obierania owoc cytrusowy. Ponadto, również zupełnie jak mandarynki, klementynki wykazują wiekszą tolerancję na zimno niż większe odmiany pomarańczy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...