W tym roku wypróbuj w święta babeczki piernikowe. Przepis nie jest trudny

Dodano:
Pierniczkowe babeczki Źródło: Instagram / Lucy Parissi
Babeczki piernikowe to dobry sposób na wprowadzenie do swojego świątecznego menu urozmaicenia. Poznaj przepis na pyszną alternatywę wobec pierniczków i piernika-ciasta.

Babeczki piernikowe, na które przepis prezentujemy poniżej, będą smakować najlepiej, jeśli przyrządzisz je ze składników w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, najlepiej upiec je w dniu zjedzenia, a nie na długo przed nim, jak to często bywa w przypadku pierniczkówpiernika. Ich przygotowanie zajmie ci około 15 minut, plus samo pieczenie – około 20-25 minut. Autorką przepisu na piernikowe babeczki jest blogerka Lucy Parissi.

Przepis na piernikowe babeczki

Składniki na babeczki:

  • 165 g mąki pszennej
  • 165 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka pomarańczy
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka melasy lub syropu złocistego

Składniki na lukier:

  • 250 g pełnotłustego mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki melasy lub złocistego syropu
  • śmietana tortowa 48%
  • 3 łyżki kremu ciasteczkowego (opcjonalnie)
  • odrobina ciepłej wody (jeśli będzie potrzebna)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃ (w funkcji góra-dół). Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zmiękczone masło, jajka, mleko, melasę i skórkę pomarańczową. Rozpocznij mieszanie w mikserze na niskich obrotach, by stopniowo zwiększać prędkość do czasu, aż ciasto stanie się gładkie.

Podziel ciasto na 12 dużych lub 16 mniejszych foremek na babeczki i zapiekaj przez około 20-25 minut aż babeczki wyrosną na puszyste i sprężyste w dotyku. Zanim położysz na nie lukier, poczekaj aż ostygną.

Umieść wszystkie składniki na lukier w misce i mieszaj na niskich obrotach miksera aż się połączą, a następnie na większych, do czasu wytworzenia się gęstego lukru. Sam lukier wyciskaj przez rękaw z dużą końcówką w kształcie gwiazdy. Nałóż go na babeczki, które możesz też ozdobić jeszcze posypką czy brokatem spożywczym lub mini ciasteczkowym ludzikiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...