Niedobór witaminy A może nam poważnie zaszkodzić. Przeczytaj, dlaczego

Dodano:
Odporność Źródło: Shutterstock
Witamina A jest składnikiem odżywczym, który odgrywa rolę w wielu ważnych funkcjach organizmu. Niedobór tej witaminy może być bardzo niedobry w skutkach.

Objawy niedoboru witaminy A mogą różnić się stopniem nasilenia, a niektórzy mogą doświadczyć ich w poważniejszym stopniu.

Problemy ze wzrokiem

Według American Academy of Ophthalmology problemy ze wzrokiem są powszechne u osób z niedoborem witaminy A.

Na początku osoba z niedoborem witaminy A może doświadczać znacznego przesuszenia oczu, co może spowodować uszkodzenie rogówki i siatkówki.

Ślepota nocna może również wystąpić w wyniku niedoboru witaminy A. Wówczas dana osoba nie widzi lub ma problemy z widzeniem w słabym świetle, co ostatecznie prowadzi do całkowitej ślepoty w nocy.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przestrzega, że ślepota jest jednym z pierwszych objawów niedoboru witaminy A.

Częste infekcje

Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Osoba z niedoborem witaminy A może częściej doświadczać infekcji, ponieważ jej organizm nie jest w stanie tak łatwo ich zwalczyć.

Problemy ze skórą

Niektóre osoby doświadczające niedoboru witaminy A mogą zauważyć problemy ze skórą, takie jak przesuszenie, swędzenie i łuszczenie się. Niektórzy mogą również mieć podobne problemy z włosami i skórą głowy.

Problemy z płodnością

Witamina A wpływa na rozrodczość. Jej niedobór może powodować bezpłodność i trudności z poczęciem dziecka.

Zahamowanie wzrostu

Witamina A odgrywa rolę w tworzeniu zdrowych komórek. Brak wystarczającej ilości tej witaminy może opóźniać wzrost lub powodować zahamowanie lub spowolnienie wzrostu kości u dzieci.

Przyczyny niedoboru witaminy A

Przyczyną niedoboru witaminy A jest niewystarczająca ilość witaminy A w organizmie lub choroba, która sprawia, że organizm nie wchłania lub nie wykorzystuje skutecznie witaminy A.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedobór witaminy A jest rzadki w krajach rozwiniętych i powszechny w krajach rozwijających się.

Niektórzy mogą być bardziej narażone na niedobór witaminy A, w tym:

  • wcześniaki
  • kobiety w ciąży lub karmiące piersią
  • niemowlęta i małe dzieci w krajach rozwijających się.

Ponadto wtórny niedobór witaminy A może wystąpić u osób, u których występują choroby zakłócające zdolność organizmu do wykorzystywania witaminy A, na przykład przy problemach takich, jak:

  • zwłóknienie torbielowate
  • przewlekła biegunka
  • nietolerancja glutenu
  • bypass dwunastnicy
  • niedrożność dróg żółciowych
  • marskość wątroby.

Małe dzieci i kobiety w ciąży w krajach o niskich dochodach są najbardziej narażone na poważne skutki niedoboru witaminy A.

Dlaczego witamina A jest ważna?

Witamina A odgrywa znaczącą rolę w przebiegu wielu funkcji organizmu. Wspomaga:

  • wzrok
  • układ odpornościowy
  • układ rozrodczy
  • komunikację komórkową.

Istnieje ważny związek między witaminą A a wzrokiem. Oprócz pomocy w tworzeniu błon oka i rogówki, witamina A jest kluczowym związkiem białka zwanego rodopsyną w organizmie, które pochłania światło w siatkówce.

Witamina A odgrywa również kluczową rolę we wspomaganiu wzrostu komórek w innych obszarach i pomaga w prawidłowym tworzeniu i funkcjonowaniu komórek serca, płuc, nerek i innych narządów.

Formy witaminy A

W diecie człowieka występują dwie formy witaminy A. Pierwszą z nich jest wstępnie uformowana witamina A, taka jak retinol, który pochodzi ze źródeł zwierzęcych, w tym mięsa, ryb i nabiału.

Druga forma to karotenoidy prowitaminy A, takie jak beta-karoten. Te związki nie są użytecznymi formami witaminy A, ponieważ istnieją naturalnie, ale organizm przekształca je w użyteczną formę witaminy A.

Obie formy witaminy przejdą dodatkową przemianę materii w organizmie, stając się aktywnym kwasem siatkówkowym i retinowym.

Pokarmy bogate w witaminę A

Istnieje wiele źródeł witaminy A. Są to zarówno źródła roślinne, jak i zwierzęce, więc przestrzeganie zaleceń dotyczących spożycia jest zazwyczaj łatwe, jeśli stosujesz zdrową, zbilansowaną dietę.

Roślinne źródła witaminy A to:

  • pieczony słodki ziemniak
  • gotowany szpinak
  • surowa marchew
  • surowe mango
  • surowa słodka czerwona papryka
  • wzbogacone płatki śniadaniowe.

Źródła zwierzęce witaminy A to:

  • wątroba wołowa
  • ser ricotta
  • śledź atlantycki
  • mleko odtłuszczone lub odtłuszczone z dodatkiem witaminy A 
  • jajko na twardo.

Suplementy diety z witaminą A

Witamina A występuje również w różnych formach jako suplement diety. Lekarze mogą zalecić przyjmowanie suplementu, jeśli dana osoba ma trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości witaminy A z codziennej diety.

Te suplementy mogą zawierać wstępnie uformowaną witaminę A lub inne formy, takie jak beta-karoten lub ich mieszankę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...